Аржентина е Световен шампион в Катар! Отборът на Лионел Скалони

...
Аржентина е Световен шампион в Катар! Отборът на Лионел Скалони
Коментари Харесай

Аржентина има своя МЕСИ, Лео вдъхнови гаучосите за трета Световна титла

 Efbet Article Horizontal 1180X300
Аржентина е Световен първенец в Катар! Отборът на Лионел Скалони завоюва трета купа в историята на страната след 1978-а и 1986 година във финала против Франция, който ще остане в историята на Световните шампионати като един от най-драматичните и минал през купища обрати и страсти. Редовното време приключи 2:2, след продълженията резултатът бе 3:3, а при дузпите южноамериканците победиха с 4:2 и общо резултат 7:5.

Лионел Меси пък съумя да осъществя фантазията си да стане международен първенец, а и влезе в една влиятелна група, в която сега " членуват " едвам осем души. Става дума за тези футболисти, които имат в кариерите си хеттрик от трите най-престижни оценки - " Златна топка ", трофей от Шампионската лига (или КЕШ) и международна купа. Останалите, които са реализирали това, са Боби Чарлтън, Франц Бекенбауер, Герд Мюлер, Паоло Роси, Зиндедин Зидан, Ривалдо, Роналдиньо и Кака.

Аржентина стартира по-активно срещата, като в първите минути владееше изцяло самодейността. Стигна се до един по-опасен изстрел на Алексис Мак Алистър от отдалеченост, който обаче бе ориентиран право в Юго Лорис.

В 17-ата минута гаучосите проведоха чудесна офанзива, която мина поредно през Лионел Меси и Родриго де Пол. Състезателят на Атлетико Мадрид пусна към Анхел Ди Мария, ветеранът бе пропуснат от Жул Кунде, само че ударът му бе безпределно неакуратен и не провокира реакция от Лорис.

В 21-ата минута за Аржентина бе отсъдена дузпа. Усман Дембеле не се ориентира задоволително добре в отбранителен проект и фаулира Ди Мария. Меси застана зад топката и невъзмутимо прати стража на Франция в противоположния ъгъл – 1:0. По този метод плеймейкърът на ПСЖ пренаписа историята, трансформирайки се в първия футболист, който бележи в груповата фаза, на осминафинал, четвъртфинал, полуфинал и край на Световно състезание!
 Messi Снимка: Facebook/fifaworldcup
Четвърт час по-късно албиселесте провежда брилянтна контра, след която Ди Мария повиши на 2:0. Отново Меси бе в основата на нападението, топката мина през Хулиан Алварес и Мак Алистър, а последният асистира на Ди Мария. След попадението 34-годишният състезател на Ювентус се разплака , което бе следващото доказателство какъв брой страст влагат южноамериканците, и какъв брой мощно бе желанието им да завоюват Световната купа. Той стана и първият футболист, отбелязал гол във финали на Световно състезание, Копа Америка и  Олимпийски игри.
 Di Maria Снимка: Facebook/fifaworldcup
Веднага по-късно Дидие Дешан предприе ход на отчаянието и направи две смени в офанзива, като Рандал Коло Муани и Маркъс Тюрам влязоха на местата на Усман Дембеле и Оливие Жиру. До края на първата част това не донесе търсения резултат, като петлите изиграха едно от най-слабите си полувремена в последните години, а звездата им Килиан Мбапе бе изцяло обезличен от аржентинците. 

След почивката картината не се промени радикално, като още веднъж Аржентина бе по-дейният от двата отбора. В 60-ата минута отново Ди Мария и Меси бяха в основата на добра опция, разкрила се пред селекцията на Лионел Скалони, само че 7-кратният притежател на " Златната топка " стреля около вратата.

В опит да запази резултата, наставникът на гаучосите извади представящия се фантастично Ди Мария, включвайки на негово място по-дефанзивно настроения Маркос Акуня. Това обаче се оказа неточност, тъй като до края имаше прекалено много време, с цел да се предприеме ход за бранене на резултат.

В 67-ата минута Коло Муани стреля с глава след центриране от корнер, само че прати топката около гредата. Това бе и първият удар на Франция по посока на аржентинската врата в мача. Три минути по-късно Мбапе също най-накрая откри метод да шутира, само че неопределено.

Тепърва обаче предстоеше трагичната развръзка, тъй като аржентинците като че ли взеха решение, че към този момент са спечелили златните медали, и започнаха да позволяват обикновени неточности. В 79-ата минута европейците получиха златна възможнтост да се върнат в мача, откакто Мбапе осъществя от дузпа - 2:1. Тя бе отсъдена за нарушаване на Николас Отаменди против Коло Муани, като първо южноамериканският бранител разреши на своя конкурент да го изпревари елементарно. 
 Mbappe Снимка: Facebook/fifaworldcup
Попадението въодушеви петлите и единствено две минути по-късно, те вкараха второ. Футболистите на Дидие Дешан направиха ужасно разиграване сред Мбапе, Рабио и Тюрам. Тюрам елегантно изведе Мбапе на чиста позиция, от която суперзвездата на Франция нямаше по какъв начин да сбърка - 2:2. Това развиване на дуела върна неприятните спомените на гаучосите от четвъртфинала против Нидерландия, когато още веднъж бе прахосан задатък от два гола.

В добавеното време Меси стреля от отдалеченост мощно, само че Лорис съумя да избие в корнер. Това бе и последното значимо деяние за постоянните 90 минути.

През първото продължение Аржентина си върна контрола върху мача, само че с пропуски се регистрира резервата Лаутаро Мартинес.

В началото на второто обаче албиселесте още веднъж излезе напред. Мартинес влезе в наказателното поле и стреля, Лорис отрази шута му, само че Меси бе най-съобразителен и добута топката във вратата - 3:2. 

Франция обаче отхвърли да се съобщи! В 117-ата минута тимът на Дидие Дешан получи дузпа, откакто Гонсало Монтиел игра с ръка в наказателното си поле. Мбапе се нагърби с осъществяването и не сгреши - 3:3! Така звездата на ПСЖ оформи хеттрика си, и се трансформира в едвам втория човек, осъществил три гола във край на Мондиал. Първият е англичанинът Джеф Хърст през 1966 г. 

В заключителните секунди видяхме два невероятни пропуща и пред двете порти. Първо Коло Муани не съумя да преоделее Емилиано Мартинес останал очи в очи с него, като стражът на Аржентина изпъкна с феноменално избавяне. В ответната офанзива Лаутаро стреля неопределено от комфортна позиция.

Така се стигна до дузпи. Французите извършиха първи посредством Мбапе, който беше прецизен. Меси отговори също с точно осъществяване.

При вторите удари Емилиано Мартинес избави изстрела на Кингсли Коман, а Пауло Дибала бе прецизен за албиселесте.

Дойде ред и на Орелиан Чуамени за Франция, който обаче би в навън. Леандро Паредес пък бе праволинеен - 3:1 за Аржентина при дузпите.   

Рандал Коло Муани остави очакванията на петлите с прецизен удар, само че Гонсало Монтиел не трепна при своето осъществяване - 4:2 при дузпите за Аржентина, и трета международна купа за гаучосите.

Франция пък сдаде международния връх след оценката си през 2018 година, и ще остане с утехата, че Мбапе приключва като голмайстор на шампионата с 8 попадения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР