Аристотел прави разлика за отношението към живота на младите като

...
Аристотел прави разлика за отношението към живота на младите като
Коментари Харесай

Подобно на пияните, младите са горещи поради природата си - АРИСТОТЕЛ

Аристотел прави разлика за отношението към живота на младите като обрисува характерното им схващане за него.

„ Младите по темперамент са склонни към желанията и настроени да правят това, което пожелаят. Живеят с вяра. Подобно на пияните, младите са горещи заради природата си, само че и заради това, че не са претърпели доста неуспехи. Живеят основно с вяра, тъй като вярата се отнася до бъдещето, до момента в който споменът визира предишното, а за младите бъдещето е дълго, до момента в който предишното е малко: при започване на живота си няма какво да си спомнят, до момента в който могат да се надяват на всичко. “

Възрастните хора имат по-често противоположно на младите държание.

След като са претърпели доста години и са претърпели доста измами и неточности и откакто човешките работи по предписание вървят зле, те не настояват нищо с решителност и правят всичко в по-ниска степен, в сравнение с би трябвало.

Те „ допускат “, „ не знаят нищо с категоричност “, а като се двоумят, прибавят постоянно „ може би “, „ вероятно “, всичко изричат по този начин, нищо — решително…

Освен това са подозрителни заради неверието си, а не имат вяра заради опита си.

Поради това нито доста обичат, нито доста мразят…

Малодушни са, тъй като са били унижавани от живота.

Не се стремят към нещо велико и извънредно, а единствено към нужното за живота…

Живеят не за красивото, а за потребното повече, в сравнение с е нужно, защото са себелюбци; потребното е съответно богатство, до момента в който прелестното е богатство изобщо…

Живеят повече със загатна, в сравнение с с вярата, защото остатъкът от живота им е дребен, а отминалото е дълго; вярата се свързва с бъдещето, а споменът — с предишното.

Това точно е причина и за бъбривостта им — те непрестанно приказват за предишното, тъй като като си го спомнят изпитват наслаждение.

Младите и старите имат друго отношение към живота, тъй като той им се показва от друг ъгъл. За едните той следва, а за другите към този момент е отминал съвсем.

Според Аристотел „ тялото реализира зрелостта си от тридесетата до тридесет и петата година, а душата — към четиридесет и деветата “.

Човек би трябвало узрее за живота, с цел да може да бъде в естетика с него, в противоположен случай ще му бъде доста мъчно.

И това е по този начин, тъй като животът слага доста тествания пред нас.

Валери Динев
„ Животът “, 1999

Валери Динев е професор в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Чете курс по философска антропология. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия и Англия. Автор е на книгите „ Модели на човешкото държание “ (1993), „ Философска антропология “, 1-4 част (1995-2007), „ Страхът: философско-антропологичен разбор “ (1996), „ Животът “ (1999), „ Въведение в практическата философска антропология “ (2009).

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР