Умът е трептящ и неспокоен, трудно се опазва и въздържа:

...
Умът е трептящ и неспокоен, трудно се опазва и въздържа:
Коментари Харесай

Настроилите ума си в хармония, се освобождават от оковите на смъртта

Умът е вибриращ и разтревожен, мъчно се опазва и въздържа: дано мъдрият човек изправи мозъка си, както майсторът на стрели прави стрелите си прави.

Като риба, която се хвърля на суха земя, взета от вкъщи си на водите, мозъкът се стреми и се бори да се освободи от силата на Смъртта.

Умът е особен и летящ, той лети след мечти, каквито му харесат: в действителност е мъчно да се сдържи. Но е доста добре да контролирате ума; мозъкът, който се управлява, е източник на огромна наслада.

Невидим и тънък е мозъкът и той лети след мечти, където пожелае; само че дано мъдрецът добре пази мозъка си, тъй като добре защитаваният разум е източник на огромна наслада.

Скрит в тайната на съзнанието, мозъкът, несъответстващ, лети самичък надалеч. Тези, които са настроили мозъка си в естетика, се освобождават от оковите на гибелта.

Този, чийто разум е променлив, който не познава пътя на Истината, чиято религия и мир все се двоумят, той в никакъв случай няма да доближи цялост на мъдростта.

Но оня, чийто разум в спокоен себеконтрол е свободен от пристрастеността на желанията, който се издигна над положителното и злото, той е безсънен и няма боязън.

Като се има поради, че това тяло е нежно като буркан, направете мозъка си мощен като цитадела и водете огромната борба против всички зли изкушения. След успеха добре пазете завоеванията си и постоянно вечно бдете.

Защото за дълго време, какъв брой тъжно!, това тяло безжизнено ще лежи на повърхността, отхвърлено като ненужен пън.

Враг може да нарани зложелател, а човек, който ненавижда, може да навреди на различен човек; само че личният разум на човек, в случай че е погрешно ориентиран, може да му нанесе надалеч по-голяма щета.

Баща или майка, или родственик в действителност могат да създадат положително на един човек; само че лично вярно ориентираният му разум може да му донесе надалеч по-голямо богатство.

Дхаммапада
(Пътят на съвършенството)

Дхаммапада е будистка свещена книга, която е приписвана като авторство на самия  Буда , написана под формата на стихове на езика пали – илюстрация на будистката дхамма или морална система. Била е включена преди началото на християнската епоха в петия раздел на пали сута-питака или алманах с проповеди.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още:  Завоювай алчния с благотворителност, а лъжеца – с истина – мъдростта на БУДА

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР