Архитект Пенка Станчева, която в момента живее и работи в

...
Архитект Пенка Станчева, която в момента живее и работи в
Коментари Харесай

Българка проектира новата ни база на Антарктида

Архитект Пенка Станчева, която сега живее и работи в Чили, ще проектира новата ни база на Антарктида. Българската база ще се снабди с нова научна лаборатория. Проектът за оборудването с повърхност към 250 квадратни метра.

„ Материалите би трябвало да са съобразени с тези условия. Конструкцията ще е железна - такова е заданието на състезанието. Самият метал ще е съгласуван с условията за температури”, споделя пред Нова телевизия проектант Пенка Станчева. Да проектираш постройка на края на света е амбициозно предизвикателство. На ледения континент бушуват виелици, а температурите падат до равнища, сравними с необитаеми светове, като планетата Марс. За да устои на този климатичен пъкъл, бъдещият дом на науката би трябвало да бъде опростена, само че издръжлива конструкция.

Сгушено в Южния залив на остров Ливингстън, актуалното българско поселище е учредено още през 1988 година с слагането на първите 2 сглобяеми постройки. Години по-късно е добавена главната постройка. Последно е построен и дребен параклис.

"Уникалното разположение на българския комплекс дава на проектантите основно преимущество. Виждала съм плановете на едно британско студио, което проектира множеството полярни станции. И там в действителност всичко е в жанр „ оборудване, което идва и каца като галактически транспортен съд. Това има логичност, тъй като терените на доста бази нямат денивелация. Тоест, с цел да се издигнат, би трябвало да се изградят платформи на пилони. Нашият терен е с денивелация, което го прави по-уютен. Защото сме загърбени, тъй като имаме взор напред към водата”, изясни Станчева.

Докато обновяването на най-близката до нас база - тази на Испания - коства 40 милиона евро, новият модул към българската е за по-малко от 1 милион. На този стадий предизвикването е превозът на материалите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР