Археолози от Националния институт за превантивни археологически изследвания (Inrap) откриват

...
Археолози от Националния институт за превантивни археологически изследвания (Inrap) откриват
Коментари Харесай

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Археолози от Националния институт за превантивни археологически проучвания (Inrap) откриват в Марлиен, покрай Дижон, Франция, монумент, който дефинират като " невиждан ".

(Във видеото може да научите повече за: Археолози откриха впечатляващи нови рисунки в античния Помпей)

При разкопките на обекта екипът открива артефакти от неолита до желязната ера, в това число кремъчни върхове за стрели, гривна за пукотевица с лък и кинжал от медна сплав. 

" Unprecedented " Ancient Monument Discovered In France Sparks Mystery - IFLScience
— derek rogers (@acherontiadex)
Най-старото обитаване на обекта е най-интригуващото, защото включва странния монумент, разказан като 8-метрово (26-футово) заграждение вид " подкова ", прикрепено към кръгло заграждение с диаметър 11 метра, и друго отворено заграждение, прикрепено към него. Според екипа пластовете трошляк в страничните заграждения демонстрират съществуването на структури, а и трите заграждения наподобява са от един и същи интервал.

" Този вид монумент наподобява невиждан и все още не е допустимо да бъде съпоставен. Датировката към момента остава несигурна, само че единствените артефакти, открити в рововете, подхождат на нарязани кремъци, което би подсказало хронокултурно третиране към неолитния интервал " , обяснява Инрап в известие за пресата.

Екипът организира радиовъглероден разбор, който дефинира възрастта на всеки жив обект, като мери какъв брой въглерод-14 се е разпаднал в тялото му след гибелта, с цел да получи по-добра визия по кое време е издигнат паметникът.

На други места в обекта екипът открива няколко кладенеца от бронзовата ера, единствените доказателства за населено място от този интервал. Открит е и некропол, датиран сред 1500 и 1300 година пр.н.е. по съществуването на игли от медна сплав и кехлибарена огърлица, макар че заради киселинността на почвата екипът не е разкрил изцяло заравяне.

" Unprecedented " Ancient Monument Discovered In France Sparks Mystery
— 3Aces News (@3acesnews)
Макар и завладяващ, към момента не знаем от по кое време тъкмо е бил паметникът. Надяваме се, че въглеродното датиране и по-нататъшните изследвания ще дадат повече сведения за този чудноват, евентуално доста античен монумент и може би за неговото предопределение.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР