Археологическият комплекс Долината на тракийските царе беше официално открит днес

...
Археологическият комплекс Долината на тракийските царе беше официално открит днес
Коментари Харесай

Археологическият комплекс Долината на тракийските царе беше открит в Шипка

Археологическият комплекс " Долината на тракийските царе " беше публично открит през днешния ден в град Шипка. Той е първият по рода си в страната, а задачата му е да показа тракийската просвета и изкуство.



В непосредствена непосредственост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. Комплексът е част от един от най-широкомащабните планове на Община Казанлък „ Светът на траките “.

В комплекса има построена централна постройка, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, кралица, виночерпец и боец, основани по сходство на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница и да си създадат фотоси с тях, облечени в типичните за епохата облекла. Посетителите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „ Севтополис “, а самият древен град е пресъздаден в макет.



Създаването на комплекса демонстрира по какъв начин можем да използваме развиването и инструментите на модерния свят за показване на тракийското културно завещание по наличен и актуален метод и съхраняването на величието на тракийските царе.

" Това е едно място, в което екскурзиантът може да получи освен информация с най-новите технологии, като 3D очилата, интерактивната визуализация, посредством тронната зала, облеклата на траките ", сподели Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък.



Снимки: Иван Янев

" В случая най-важното е, че всичко е отделено от оригиналите. Оригиналите са си в Долината. Там човек може да види безусловно всичко, а тука да види възстановките, като се стартира от възстановките и се стигне до обичаите на траките, които са неповторимо направени ", разяснява проф. Николай Овчаров.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР