Арх. Илко Николов да изготви скица предложение за промяна на

...
Арх. Илко Николов да изготви скица предложение за промяна на
Коментари Харесай

НИНКН ще разглежда промяна на ОУП заради проекта за Опера зад Партийния дом

Арх. Илко Николов да изготви схема предложение за смяна на Общия организационен проект и да я съгласува с Националния институт за недвижимо културно завещание, реши Експертният съвет за устройство на територията  по време на повторното разискване на идейния план за изграждане на постройка на Операта в зоната зад Партийния дом.
Прочетете още
Специалистите са на мнение, че на това място механически е допустимо да се построи такава постройка, само че с понижени размери. Това може да се случи, в случай че да вземем за пример в зрителната зала има по-малко места за аудитория – към 700.

Промяната на Общ устройствен план е с концепцията теренът да бъде предназначен като зона за просвета, а не за публично прилагане, както е в този момент. Само по този начин ще стане допустимо по-високото застрояване в посочения от „ Дом на Пловдивската опера ” терен. В идейния план на арх. Николов, показан на Експертния съвет, застрояването  е 84%, а по Закон за устройство на територията зоните за просвета позволяват 80 %.

„ Умерен оптимист съм, тъй като членовете на ЕСУТ въпреки всичко ни дават тази алтернатива.  Максимално бързо ще приготвя и внеса документите в НИНКН.  Наясно сме, че има Институтът има желание да даде статут на Партийния дом като недвижима културна полезност, само че ние по никакъв метод няма да променяме постройката ”, разяснява арх. Илко Николов.

Всъщност това решение на ЕСУТ е по-скоро ориентирано към това постройката да влезе в възможни размери, без да се постанова да бъде понижена фрапантно. Тепърва обаче ще стои на дневен ред и още веднъж ще се разисква тематиката за мястото, както и ще би трябвало да се минава през процедура на координиране с Националния институт за недвижимо културно завещание.

Арх. Николов добави, че при положение, че този план отпадне, от фондация „ Дом на Пловдивската опера ” ще внесат предложение въпросът с терен за създаване на постройката за просвета да бъде решен от експертна комисия.

Членовете на фондацията ще приготвят и предложение до Общинския съвет сцената в Дома на културата „ Борис Христов ” да бъде предоставена на Пловдивската опера, до момента в който казусът със лична такава не бъде решен.

Това предложение обаче рискува да взриви артистичните среди, тъй като Бившият синдикален дом е единствената допустима сцена за гастролиращи събития на частни уредници, само че и на трупи на театри от цялата страна.

Още след първото решение на ЕСУТ, когато експертите предложиха този вид за решение на проблема на Пловдивската опера, частните уредници са се събрали и приготвят документи за регистрация на съдружие.  То ще брани опцията на всички да употребяват сцената на Дома на културата, тъй като от години тя е късмет публиката под тепетата да гледа актьори като Мариус Куркински и всички негови сътрудници, които са на свободния пазар, а не част от трупата на съответен спектакъл.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР