Арести, сълзотворен газ, сблъсъци между демонстранти и служители на реда

...
Арести, сълзотворен газ, сблъсъци между демонстранти и служители на реда
Коментари Харесай

Напрежение във Франция: Сблъсъци, арести и блокади по пътищата

Арести, сълзотворен газ, конфликти сред стачкуващи и чиновници на реда по улиците на Париж. Хиляди са излезли с жълти жилетки на митинг в цяла Франция. Протестът се организира за четвърти път. Движението, тръгнало като неодобрение против повишаването на горивата, прерасна в общо възмущение против ръководството. През днешния ден настроението на протесното шествие в Париж минава през спадове и пикове – от умерено пеене на химна в центъра до запалени кофи, чупене на витрини и експанзия.

 БГНЕС
Блокади по пътища също затрудняват придвижването в този нов ден на висока готовност в цяла Франция.
 
Голяма част от французите и изключително парижани се притесняват от повтаряне на гневните конфликти, фрагменти от които обиколиха света и провокираха потрес в страната и в чужбина.


 Протести Франция БГНЕС-->
Напрежението се увеличи в късните утринни часове към фамозния бул. Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ против " жълтите жилетки ", хиляди от които пристигнаха да показват с крясъци " Оставка на Макрон ".
   
Някои стачкуващи дадоха отговор като хвърляха по служителите на реда димки и бомбички.
 Протести Франция БГНЕС
Властите ускориха контрола по гарите и систематично претърсваха хора към местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 чиновници на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са ситуирани бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.
 
Около 548 души бяха арестувани тази заран в столицата. Най-малко 272 от тях са сложени под стража.


 Протести Франция БГНЕС
Няколко непознати посолства посъветваха жителите на своите страни да бъдат деликатни при придвижване в столицата или да отсрочат пътуването си. Много музеи, огромни магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.
 
Френското държавно управление неведнъж прикани за успокоение, а няколко представители на " жълтите жилетки " също приканиха да се показва спокойно.
 Протести Франция БГНЕС
" Жълтите жилетки ", които са представители най-много на служащите и междинната класа, декларират, че са ядосани от данъчната и обществената политика на президента Еманюел Макрон, които считат за несправедливи и против които стачкуват от три седмици, като показват и провеждат блокади и седящи стачки в цялата страна.
 
Отстъплението на държавното управление от повишението на налозите върху горивата, първичното искане на " жълтите жилетки ", не докара до усмиряване на придвижването, което се опълчва най-много на политическите елити и обичайните партии.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР