Арест на представители на българската общност и на културния център

...
Арест на представители на българската общност и на културния център
Коментари Харесай

Задържани българи в Босилеград: Какво се случва в Сърбия?


Арест на представители на българската общественост и на културния център в Босилеград, часове преди първото посещаване на сръбски министър председател от 97 години насам. Едната арестувана е учителката по български език Десислава Михайлович. Тя показа за случилото си в ефира на bTV.

„ Написахме писмо, в което изразявахме проблемите в Босилеград – че няма работа, че няма обучение на майчин език, популацията понижава, хората напущат. Искахме да се направи инспекция за противозаконни дейности на общината. Дават се доста пари за осветяване и аквапарк “, разяснява тя.

Учителката и нейна другарка от Ниш са извикани в полицейското ръководство. Преди да стигнат обаче до него, са арестувани от органи на реда в Босилеград.

„ Задържаха ни тъкмо по времето, когато президентът Вучич беше на посещаване в Босилеград. Не ни дадоха юрист, желаеха да ни вземат телефоните, което не позволих “, описа още тя.



„ Това, което се случи през вчерашния ден, не е случай, а систематична политика на Република Сърбия към българското малцинство. Има цялостно неглижиране от страна на страната към този район.

Пътищата и инфраструктурата не са обновявани от десетилетия. Сърбия се държи към този район по този начин, като че ли не е част от нейната територия. През последните години, в които Вучич показва, се следи тотализиране на страната, тя се трансформира в тоталитарна страна “. Това разяснява пред bTV Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония ".

“В думите на Вучич, че кметът на Босилеград Владимир Захариев ще бъде на власт, до момента в който е жив, не виждаме прогноза, а констатация. Белград взема решение кой ще ръководи тази дребна община. Той е кмет от 22 години и поддържа своята власт с икономическа взаимозависимост на избрани хора в общината “, сподели още той.

Темата разяснява и Димитър Цанев - общоприет консул на България в Ниш.



" Намесата от наша страна беше след намесата на дейни сънародници, които наблюдават процесите в Босилеград. Още предходния ден имаше сигнал, че локалните служби демонстрират интерес към другия арестуван Димитър Димитров. Отправяли са към него предизвестия да не излиза от у дома и да не изнася трансперант. На други ден е преценено, че тази мярка няма да е задоволителна и е бил отведен за диалог ", раказа той.

" Със същото съображение са арестувани и Даниела Михайлович и нейната спътница, която е от Ниш. Тези дейности на сръбските управляващи не мога да ги дефинира като кардинални, тъй като всеки един жител би трябвало да има опцията за демократично единодушие по дадени тематики. В дадения случай приказваме за възрастен човек над 70 години и жена, която има седеммесечно бебе. Не знам под каква форма те могат да са опасност за сигурността ", разяснява още Цанев.

Той акцентира, че всички данни от случая ще бъдат изпратени в Министерството външните работи, а по-късно ще се вземе решение за това какви дейности ще се подхващат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР