Аптеките вече не могат да изпълняват рецепти, защото липсват включително

...
Аптеките вече не могат да изпълняват рецепти, защото липсват включително
Коментари Харесай

Къде изчезнаха тези лекарства в Германия

Аптеките към този момент не могат да извършват предписания, тъй като липсват в това число съществени медикаменти. Има дори фармацевти, които са почнали сами да си създават някои сиропи. Какво се случва в Германия? Разказва Сабине Кинкарц в публикация на " ".

Отскоро фармацевтът от Берлин Фатих Кайнак поръчва към този момент и есенция с мирис на малина. Добавя я към сиропа парацетамол, който е почнал да си създава самичък. Идеята му хрумнала, откакто почнали проблемите с доставките на тези сиропи за събаряне на температура. Известно е, че бебетата и дребните деца не могат да гълтам таблетки.

Резултатът от опита му - спонтанен сироп парацетамол с добър усет, което признали лекари от близката до неговата аптека педиатрия. " Нашият сироп е с по-добър усет даже от този на " Рациофарм ", твърди Кайнак.

В Германия има дефицит на 425 медикаменти

става все по-сериозен. " Липсват пеницилин, разнообразни антибиотици, както и лекарства против високо кръвно налягане, за рак, корем и сърце ", показва Кайнак.

В формалната централна база данни PharmNet.Bund настоящо попадат общо 425 дефицитни медикаменти.

Около 400 аптеки са се присъединили в допитване, извършено от Съюза на фармацевтите в региона Северен Рейн. То е посочило, че съвсем всяка втора рецепта на клиенти е наранена от казуса с дефицита на медикаменти. За аптеките това значи приблизително по към 3 хиляди евро спомагателни разноски, е открило още изследването.

Дълго време единствено ниската цена беше значима

" Много е мъчно, само че съумяваме да се оправим някак ", споделя Кайнак. Почти ежечасно той ревизира наличностите при търговците на едро и неотложно поръчва, щом някое от дефицитните медикаменти се появи при тях. " Но в случай че поръчам 100 опаковки, може да получа пет ", споделя той.

Смята се, че повода за проблемите с доставките на медикаменти се дължи на договорите с отстъпки и регламента за закрепените цени. Като цяло здравните каси заплащат единствено цената на най-евтиния медикамент от даден тип. В някои случаи цената не е променяна от 10 години. През предходната година дейната съставна част парацетамол нарастна със 70 %. За 10 години - от 2012 до 2022-ра - броят на доставчиците на парацетамол е понижен от единайсет на един.

Веригите за доставки не действат като преди

По-голямата част от производството към този момент е изнесено в Азия, а Европа е подвластна от няколко евтини доставчика. " Проблемът е, че сме аутсорснали всичко ", счита Кайнак. Законопроект на Министерството на здравеопазването планува по-високи цени само за медикаментите без патент. Това са така наречен генерични медикаменти, които не доближават.

Специално внимание се обръща на медикаментите за деца до 12-годишна възраст, чиято цена ще може да бъде с до 50% по-висока от преди.

Ако здравните каси договарят с производителите отстъпки, ще би трябвало да се вземе поради и къде се създават дейните съставки - дали в Европейски Съюз, т.е. покрай пазара, или отвън него. Това е належащо, с цел да се подсигурява надеждността на доставките и в спешни времена.

Кога ще се възстановяват доставките?

Фармацевтът от Берлин Кайнак не има вяра обстановката да се усъвършенства бързо. Десетки години сме водили политика на икономии и отстъпки и казусът не може да се реши от през днешния ден за на следващия ден, удостовери предишния декември и министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР