Аплодисменти, сълзи и истинско облекчение. Жена прекоси континента Австралия от

...
Аплодисменти, сълзи и истинско облекчение. Жена прекоси континента Австралия от
Коментари Харесай

Слънчево изгаряне, нападение от свраки и среща с крокодил: Жена постави нов рекорд, като изтича 150 маратона за 150 дни


Аплодисменти, сълзи и същинско облекчение. Жена прекоси континента Австралия от север на юг с тичане, като измина 6330 км за 5 месеца.

32-годишната Ерчена Мъри Бартлет финишира през днешния ден, откакто в продължение на 150 дни всекидневно преминаваше дистанцията на класическия маратон от 42,195 км. Тя сложи нов международен връх, като се чака през идващите дни той да бъде публично приет. През 2022 година британката Кейт Джейдън направи сходен героизъм - тя тича маратон в 106 поредни дни.

Бягането на Ерчена е отдадено на опазването на природата. С него австралийката е съумяла да събере 70 000 $ за благотворителната организация Wilderness Society, която е ориентирана към опазването на околната среда.

Ерчена се занимава професионално тичане от години, само че след не се класира за Олимпиадата в Токио, тя си слага друга цел. И съумява да я извърши.

32-годишната спортистка застава на старта, с цел да увеличи осведомеността за рецесията с природата и изгубването на типовете, пред която са изправени австралийските животни и растения.
View this post on Instagram



Австралия е дом на някои от най-богатите биоразнообразия в света, като огромна част от тях са неповторими за континента и не се срещат на никое място другаде.

„ Ние сме международен водач в загубата на биоразнообразие, тъй че просто желая да упорствувам на неприятен международен връх с добър международен връх. Ако не действаме в този момент, няма да имаме тези красиви животни в близост “, споделя Ерчена.

Още самото начало на това предизвикателство е мъчно за бегачаката - през първите седмици получава четири пострадвания. Но тялото ѝ се приспособява към болката в придвижване, до момента в който криволи по крайбрежието на континента през тропически гори, пясъчни плажове, черни и прашни пътища и автомагистрали. В някои от дните тича в пороен дъжд, в други - в горещина с температури над 35 C.

Има моменти, в които Ерчена е със слънчево изгаряне, мехури и болки. Шегува се и че е била ухапана от всяко допустимо насекомо - като мравки, комари, паяци и други. Нападната е и от ято свраки, „ намира се “ и и с крокоди. При такива обстановки ѝ се желае да се откаже, обаче не го прави.

Много от сънародниците ѝ я посрещат на пътя и тичат дружно с нея. Тази поддръжка я зарежда с нови сили и през последните седмици бегачката употребява този запас.
View this post on Instagram



„ Зарядът, който получавах от тях, ме разсейваше от болката в бедрата, коленете и стъпалата ми. Невероятно е, толкоз съм разчувствана “, споделя Ерчена, откакто пресече финалната линия в Мелбърн и бе посрещната от почетен часовой.



“Бягането беше феноменално, а това, че всички бягаха с мен, го направи още по-специално “, споделя още тя.

„ По пътя се срещах с локални общности, с доброволци, проявяващи грижи за природата, с членове на Народното събрание. Научих доста от това тичане и ще се опитам пренеса осъзнаванията си към идващите години от живота си “, споделя Ерчена.

Всеки ден през последните 5 месеца австралийката приема сред 5000 и 6000 калории - към три пъти повече от потребностите на жена с обикновено всекидневие, само че все пак отслабва.

„ Имаше моменти, в които оставах без вода и храна и нямаше от кое място да си ги набира. Просто се надявах да ме чакат на финалната линия. Беше в действителност мъчно – както за физиката, по този начин и за душeвността ми “, споделя бегачката.
View this post on Instagram



Ерчена минава през положения на „ мозъчна мъгла “ и цялостна физическа отмалялост. Всяка последваща заран е все по-трудно за нея да преодолее дискомфорта и да си обуе маратонките.

Сменя 10 чифта спортни обувки, като в последните дни към този момент носи и по-голям номер, тъй като краката ѝ са подути.

„ Имах възприятието, че скоростно съм остаряла и се движа с тяло на 50-годишна жена “, споделя австралийката.

На финала тя схваща, че сумата, която си е сложила като цел да събере за идеята, към този момент е в двоен размер. Споделя още, че мечтае за отмора, шардоне и дълъг сън.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР