Апелирам към нашите колеги в парламента – лекарите в България

...
Апелирам към нашите колеги в парламента – лекарите в България
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Ако продължат да бият лекарите, след време ще правим реформа с врачки и знахари

Апелирам към нашите сътрудници в Народното събрание – лекарите в България би трябвало да бъдат съхранени, тъй като след време ще вършим промяна с врачки и знахари. Тази група хора, мъчно говорещи български, получават безвъзмездна здравна помощ, а вървят да бият лекарите. Това неотложно би трябвало да се промени и то на база закони. Пациентите в България имат единствено права и никакви отговорности. Не може да се влезе в лечебно заведение и да се прави разгром, тъй като някой без обучение е решил, че неговият непосредствен не е получил здравна грижа.

Това съобщи зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов пред Българска национална телевизия във връзка следващия случай на експанзия против медици – нападението над Спешния център в Самоков.

Около 17.30 часа в събота в Спешния център със личен превоз е бил докаран 53- годишният Борислав Петров. Той е бил с тежък белодробен отток, с извънредно високо кръвно и с съпътстващо заболяване диабет. От Спешния център прецизират, че са извикани двама лекари от болничното заведение в Самоков – по вътрешни заболявания и реаниматор. В рамките на 2 часа е положен целият размер от реанимационни мероприятия, с които да се окаже помощ за спасяването на живота на този пациент. „ Заедно с още двама лекари от болничното заведение в Самоков направихме всичко, с цел да го спасим. Пациентът се утежняваше прогресивно. След към двучасови старания да го спасим, нахлу една навалица, близки на пациента. Нахвърлиха се върху нас. Наложи се да се барикадираме в едно друго помещение. Обмислям да напусна, само че сега съм в прочувствено състояние”, описа след нападението доктор Любомир Ал Хакак.

Вчера прокуратурата заяви, че е формирано досъдебно произвеждане по случая.

Д-р Брънзалов попита за какво се позволява за следващ път лекарите да бъдат пребивани и унижавани, откакто на всички е известна статистиката, която демонстрира дефицит на лекари. „ Това е една от основните аргументи, която води до понижение на броя на медиците в България “, безапелационен беше той.

По думите му околните на пациента не са хората, които могат да дадат справедлива оценка. „ За тази цел си има съответните органи, които ще проведат следствие и ще се откри истината. Лекарите са тези, които преценят какво ще се прави с пациента във въпросното поделение. Не знам какво още би трябвало да се случи, с цел да се трансформират нещата. Въпросът е след време кой ще лекува българите. Когато доктор отива на работа, той не го прави с концепцията да навреди на пациента, а да му помогне. Тези пациенти, които са недоволни, би трябвало да постъпят по съответния ред. А тази страна е извънредно време да си влезе във функционалностите. Това отношение е неприемливо и би трябвало да бъде осъдено “, сподели доктор Брънзалов.

Той заяви, че нападенията над медици от началото на тази година са колкото нападенията за цялата предходна година и това се дължи на неналичието на почит от страната и законите. „ Ако има присъди по-късно, тези закононарушения ще намалеят. Аз като доктор не мога да вляза непосредствено в Спешното поделение, камо ли неговите близки да висят вътре и да всяват суматоха. Тези закони по най-бързия метод би трябвало да бъдат гласувани в Народното събрание и да бъдат приложени – отговорности на пациента и тежки санкции за тези, които протягат ръка на медици “, сподели доктор Брънзалов.

Пред Нова телевизия членът на Управителния съвет на БЛС доктор Гергана Николова беше безапелационна, че когато се реанимира пациент, околните нямат работа на място. По думите й има тежък разлом в връзките сред лекари и пациенти, както и съмнение. „ Зачестяват случаите на експанзия. И в случай че тя преди време е била единствено вербална, в този момент все по-често става физическа”, сподели тя.

„ В медицината има случаи, когато положението на пациента е толкоз тежко, че не разрешава да бъде превозен. Това може да се случи едвам откакто бъде нормализиран. Състоянието на пациента е било животозастрашаващо. Бил е слязъл реаниматор от болничното заведение, с цел да реанимира пациента, по какъв начин да го качиш в колата за спешна помощ, единствено тъй като околните са поискали?! Трябва да действаш като доктор. Не можеш да действаш под напора на нечии страсти. Това не е редно и не би трябвало да се случи “, сподели още доктор Николова в отговор на обвиняванията от околните, че пациентът не е бил закаран с кола за спешна помощ в София.

Д-р Николова изясни, че рецесията в връзките пациент - доктор имат дълбоки корени и има свръхизисквания към лекарите, а пациентите имат единствено права, само че не и отговорности. По тази причина Управителният съвет на БЛС стартира образование на медици за работа в сходни на тази в Самоков рискови обстановки. „ Не може да сложим служител на реда до всеки доктор. Говорим за това по какъв начин да се трансформират връзките доктор - пациент. На процедура всеки може да пристигна, да ми разбие вратата на кабинета, да ме напсува или набие и да не му се случи нищо, тъй като пациентът е бил уплашен “, сподели доктор Николова.

Главният координатор на Експертния съвет по Спешна медицина доктор Десислава Кателиева пък заяви пред bTV, че към този момент са получени две молби за овакантяване на фелдшери от Спешното поделение в Самоков. „ Има сериозен кадрови недостиг в Спешна помощ и експанзията е една от главните аргументи за това “, означи и тя.

По думите ѝ доста нейни сътрудници са напуснали, а младите лекари не желаят да останат в Спешна помощ точно поради кадровия недостиг и това, че се постанова да се дават изключителни наряди. „ Колегите ми са доста изтощени и тази експанзия е последната капка, която им би трябвало, с цел да сменят системата и да отидат да работят на по-спокойно място, където да бъдат предпазени “, сподели доктор Кателиева. През 2020 година самата тя е нападната. Получава удар с пестник в главата, тъй като не е разрешила сина на пациент да влезе в реанимация, защото бащата още не е бил дошъл в болничното заведение. Нападателят е осъден с санкция от 795 лева и две денонощия в ареста.

„ Колкото и огромни да са наказванията, те няма да спрат хората да постъпват по този метод. Може би би трябвало да има жива защита във филиалите на Спешна помощ. Те обаче не би трябвало да са пенсионери, а млади и мощни мъже, които да респектират и да не позволяват сходни дейности “, сподели доктор Десислава Кателиева.

„ Донякъде и българинът би трябвало да разбере, че незабавното поделение не е спектакъл или цирк и там не би трябвало да се позволяват близки “, добави тя.

Две обвинявания са повдигнати на нападателите на медиците в Спешния център в Самоков. Едното е за нанасяне на лека телесна щета на длъжностно лице, а другото - за безчинство на двамата сина на умрелия пациент, заяви пред Нова телевизия юристът им Аделина Натина. Максималното наказване, което могат да получат, е до 5 години затвор. Прокуратурата ще изиска двамата да останат в ареста до 72 часа, съобщи районният прокурор на Самоков Ваня Панева.

Братята осъзнават дейностите си и желаят да сключат съглашение с прокуратурата. Обясняват дейностите си с афект след новината за гибелта на татко им.

В региона на болничното заведение и Спешния център в Самоков остава засиленото полицейско наличие.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР