Апелативният спецсъд пуска бизнесмена под гаранция от 500 000 лв.

...
Апелативният спецсъд пуска бизнесмена под гаранция от 500 000 лв.
Коментари Харесай

Срещу 500 000 лева гаранция: Съдът пусна Николай Банев

Апелативният спецсъд пуска предприемача под гаранция от 500 000 лева Определението, с което втората инстанция усилва размерът на гаранцията на Банев от 200 хиляди лева на половин милион, е дефинитивно. То е от 23 ноември.

Банев беше арестуван преди повече от две години и половина, откакто беше задържан през октомври 2018 година През май т.г. съдът промени мярката му на домакински арест, а през октомври той и брачната половинка му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на индивида, в това число поради дългия арест. В претекстовете си съдът в Страсбург означи, че продължителността на задържането, в това число и домашният арест, е тревожна. Така се стигна до ново определение на спецсъда, който един път към този момент беше определил гаранция от 1 млн. лв. на Банев, само че втората инстанция я анулира.
Николай Банев няма пари, с цел да му смъкват електронната гривна
Николай Банев остава дефинитивно у дома, с електронна гривна, тъй като няма пари да си заплати гаранцията, против която може да махне гривнат...

В края на октомври, към този момент и след решението на Европейски съд по правата на човека, спецсъдът още веднъж дефинира гаранция на Банев, само че от 200 000 лв., заяви Дир. Прокуратурата стачкува против стартирането на Банев и настояваше той да остане под домакински арест, тъй като е заплашвал свидетелка по делото. Самият Банев пледира, че не може да заплати и 200 лева гаранция, защото имуществото му е блокирано. Банев упорства и съдът да не взема поради и показанията на свидетелката, тъй като информацията не била събрана по реда на Наказателно-процесуален кодекс. От определението на апелативните съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова, излиза наяве, че поради констатацията на Европейски съд по правата на човека за " обезпокоително " продължителното задържане на Банев, което към този момент надвишава 3 години, те също одобряват, че няма по какъв начин да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Според правосъдния състав обаче продължава да има обосновано съмнение, че е направил закононарушенията, за които е упрекнат, в това число за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лв. налози. От правосъдния акт се схваща и за изказванията на свидетелката, че Банев я е предизвестил да внимава какви показания дава. М. Николова е подала тъжба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври към 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела позвъняването като опасност за живота си, тъй като го познавала като безсъвестен. В жалбата си тя споделя и думите му към нея: " Ти си мъдро момиче и знаеш какво би трябвало и какво не би трябвало да приказваш. ". След това Банев я уведомил, че към този момент нямал неприятни усеща към нея, само че я предизвестил, че в случай че удостовери показанията си от досъдебното произвеждане, щял да я зачеркне вечно.

" Свидетелят се опитал да изясни, че пред съда ще би трябвало да приказва единствено истината, само че подсъдимият ѝ декларирал, че " нали знаеш, колелото се върти и в този момент към този момент не съм затворен ", разкрива съдът наличието на жалбата на свидетелката. В отговор на възражението на Банев, че не може да заплати гаранцията, правосъдният състав показва, че множеството му офшорни компании евентуално имат задоволително активи и може да се допусна, че по сметките им има задоволително пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия. " Следва да се означи, че гаранцията може да бъде импортирана и от друго лице, а освен от подсъдимия ", припомня в умозаключение съдът.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР