Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Варненския окръжен съд

...
Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Варненския окръжен съд
Коментари Харесай

Затвор за пиянде без книжка, опитало да подкупи полицай при проверка във Варненско


Апелативният съд във Варна удостовери присъдата на Варненския областен съд по отношение на обвиняем за две закононарушения: за предоставяне на рушвет на двама служители на реда, с цел да не извършат деяние по работа - да довършат инспекция на лидер на МПС, и за шофиране с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Пред първата инстанция производството е протекло при кратко разследване, като подсъдимият е признал обстоятелствата в обвинителния акт. За действията му били наложени 1 година и 4 месеца отнемане от независимост и санкция в размер на 200 лева Недоволен от присъдата, той я апелира, като изиска понижаване на наказването и условно изтърпяване. 

На 31 юли 2020 година двама полицейски инспектори взели участие в Девня в профилирана полицейска интервенция по линия на сигурността на придвижването. Предната вечер подсъдимият до късно пил алкохол, като траял да го прави и сутринта на инкриминираната дата. Въпреки това, към обяд седнал зад кормилото, возейки трима души. Полицейският патрул спрял за инспекция автомобила, движещ се с изключени наложителни светлини. Служителите поискали персоналните документи на лидера и тези на автомобила, само че Райко К. споделил, че ги е не запомнил в дома си. Органите на реда решили да го тестват за приложимост на алкохол. През това време мъжът сложил две банкноти с номинал от по 100 лв. на седалката на служебния им автомобил. Тестът с дрегер отчел 2,65 промила алкохол, а нарушителят бил арестуван. Съставен му бил акт за осъществени административни нарушавания - ръководство на МПС без удостоверение за ръководство /подсъдимият не имал такова/, липса на регистрация на автомобила и на наложителна застраховка " Гражданска отговорност ". 46-годишният Райко К. е неведнъж осъждан и с голям брой нарушавания на Закона за придвижване по пътищата.

В правосъдно съвещание представителят на Апелативната прокуратура съобщи, че наложеното наказване е снизходително при " фрапантните нарушавания “, осъществени от подсъдимия: след двудневен запой се качил в автомобил без регистрация, без документи и без светлини, само че със блян да подкупи служители на реда.

Настоящата инстанция споделя мнението на Окръжен съд - Варна, че дадените 200 лева несъмнено съставляват подарък на длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи, с цел да не извършат дейности по работа. Правилен е и изводът на първоинстанционния съд, че подсъдимият е управлявал автомобила с централизация на алкохол над 1,2 промила, а точно 2.65 промила, а това демонстрира съществуване на директен предумисъл.

Въззивният съд одобри, че наложените санкции регистрират степента на социална заплаха на стореното и ще изпълнят задачите на закона – да се предотвратят бъдещи сходни дейности както от страна на Райко К., по този начин и от останалите членове на обществото. Затова актуалната инстанция заключи, че се не се постанова понижаване на глобите.

С тези причини Варненският апелативен съд удостовери присъдата на Окръжния съд по отношение на Райко К., предложил рушвет на полицейски чиновници, откакто карал след приложимост на алкохол и без удостоверение за правоуправление.

Решението предстои на инспекция от Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР