Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес

...
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес
Коментари Харесай

Осъдиха Караджич доживот

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага усили през днешния ден присъдата на някогашния президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на пожизнен затвор, заяви сръбската телевизия РТС.

Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е несъответстваща предвид на тежестта на закононарушенията, в които е упрекнат Караджич.

През март 2016 година Радован Караджич беше наказан на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинявания, в това число геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на босненската война през 1992-95 година
Той бе открит за отговорен в геноцид и още девет точки от обвиняването, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, закононарушения против човечеството и във военни закононарушения, осъществени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оневинен единствено по обвиняването в геноцид в седем босненски общини.
След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич изиска нов правосъден развой като подлага на критика процедурите на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия.
Прокуратурата апелира оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.
След някогашния сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиненият с най-голям сан от всички изправени пред Международния арбитражен съд. Той е упрекнат в най-тежките вероятни закононарушения.
Часове преди произнасянето на окончателната присъда на Караджич за геноцид и закононарушения против човечеството на оградата пред съда бе разпънат огромен афиш, в който Караджич е съпоставен с Адолф Хитлер, оповестява малкия екран на Република Сръбска.
На плаката, подложен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, написа " Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер - Холокост ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР