Апелативна прокуратура на София е отменила отказа на Софийска градска

...
Апелативна прокуратура на София е отменила отказа на Софийска градска
Коментари Харесай

Прокуратурата не смее да каже, че ще разпитва Доган за ТЕЦ-а му

Апелативна прокуратура на София е отменила отхвърли на Софийска градска прокуратура (СГП) да се проверява продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна " от притежателя ѝ – чешката ЧЕЗ, на компанията " Сигда " на децата на някогашния транспортен министър от кабинета " Орешарски " – Данаил Папазов ", които по-късно продадоха контролния дял в нея на почетния водач на Движение за права и свободи ДПС Ахмед Доган.

Наредено е да бъде осъществена инспекция на произхода на средствата за самата договорка, събитията към повторното стартиране в употреба на централата и покупко-продажбите за студения запас. За задачата ще бъдат снети пояснения от притежателите на " Сигда ", само че прокуратурата не смее да уточни поименно Доган измежду тях, за разлика от цитирането на Папазов и децата му Станислав и Ивелина. Двамата обаче сега са миноритарни притежатели на " Сигда " надлежно с 16 и 14 на 100, до момента в който Доган има 70 на 100, а Данаил Папазов към този момент е единствено шеф на сдружението.

Това става след обжалване на първичното решение на СГП от страна на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенатора в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт, оповестиха от АКФ в понеделник.

Според апелативната прокуратура на София градската не е направила цялостна инспекция на сигналите, подадени от АКФ и Вагенкнехт, Тя анулира постановлението от август 2020 година с отвод да се образува наказателно произвеждане по сигнала. Според нея то е погрешно и незаконосъобразно.

От разпореждане на апелативната прокуратура от края на април 2021 година излиза наяве, че в действителност от СГП се желае да проверява не самата договорка, а дейностите на новите притежатели и на държавните органи след влизането във притежание на въглищната електроцентрала от страна на " Сигда ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР