Апелативен съд-София отмени решенията на Софийски градски съд, взети на

...
Апелативен съд-София отмени решенията на Софийски градски съд, взети на
Коментари Харесай

Апелативният съд реши: Конгресът от 12-и октомври е редовен, Михайлов е легитимният президент на БФС

Апелативен съд-София анулира решенията на Софийски градски съд, взети на първа инстанция от 16-и юни 2022-а година, взети възоснова на тъжби на аматьорския клуб Балкан (Варвара). Жалбите бяха по шест точки, като Апелативният съд обезсилва решението на по-долната инстанция. Така напрактика Апелативният съд удостоверява редовността на Конгреса на БФС от 12-и октомври 2021-а година и взетите на него решения.

В решението се споделя, че " Апелативният съд приключва производството по предявените от Сдружение " Футболен клуб Балкан " (Варвара) против Сдружение " Български футболен съюз " обективно кумулативно по исковете на Сдружение " Футболен клуб Балкан " за решенията, взети на 12.10.21 година на Конгреса на БФС. Жалбите са Балкан (Варвара) са по въпросите: одобрение на отчет за изключване и преустановяване на участие на клубове (т.1), за преустановяване на мандата и освобождение на Президента на БФС (т.2), за преустановяване на мандата и освобождение на Изпълнителния комитет на БФС (т.3), за избор на Б. М. за Президент на БФС (т.4), за избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС (т.5) и за банкет на нови членове на БФС (т.6) и са отхвърлени като неприемливи.
 Бербатов внесе изясненост за развиването на делата, свързани с Конгреса на БФС
Бербатов внесе изясненост за развиването на делата, свързани с Конгреса на БФС

Вижте какво написа Бербатов в обществените мрежи

Не се спори, а се открива и от наредбата на чл.38, ал.1 от настоящия Устав на ответното съдружие, че за присъединяване в Конгрес всеки футболен клуб, който е постоянен член, дефинира пратеник, съгласно устройствения си акт и закона, по който е регистриран, като ал.2 от същият член вкарва условието делегатите да са членове на или да вземат участие в управителните органи на клуба, който съставляват, като един пратеник може да съставлява единствено клубът, който го е определил, като упълномощаване не се позволява (чл.38, ал.3). Съгласно чл.38, ал.4 от Устава на БФС определянето на делегати се прави минимум 20 дни преди конгреса и имената на делегатите се показват в деловодството на БФС минимум 15 дни преди откриването на конгреса, като " спазването на условията по миналата алинея се удостоверява по метод, избран от ИК ".

Не се спори, а се открива и от доказателствата по делото, че единственият недопуснат до присъединяване пратеник е този, избран като подобен ищеца, като избраният за пратеник Г. Г., най-късно към дата 16.09.2021 година не е нито член на ФК Балкан, нито член на управителните му органи, заради което и не дава отговор на условията на Устава на БФС за пратеник, написа в днешното правосъдно решение. При осъществената от първоинстанционния съд инспекция, същият е установил, че във връзка с 83 клуба, съответно изброени в решението не са показани доказателства лицата, упълномощени да ги съставляват на Конкреса да са били в членствено правно отношение с клуба, който са представлявали, още по-малко извлечение от книгата за членски импорт, каквото условие е определил ИК на БФС. Първоинстанционния съд е направил и служебна информация, при която е установил, че присъединяване в конгреса са имали и такива, съответно посочени лица, като членове на управителни органи, само че за същите, след справката се е открило, че не имат това качество, заради което е изработен извод за погрешно позволени до присъединяване в конгреса общо 90 делегати.

Така Апелативният съд напрактика удостоверява всички решения, които е взел конгреса като законосъобразни.

Апелативният съд-София осъжда Сдружение " Футболен клуб Балкан " да заплати на Сдружение " Български футболен съюз " сумата от 240 (двеста и четиридесет) лева, представляваща държавна такса, както и сумата от 2 400 (две хиляди и четиристотин) лева, представляваща заплащане за един юрист, разходи пред актуалната инстанция, както и сумата от 3 000 (три хиляди) лева, представляващи разходи пред първоинстанционния съд. Решението предстои на касационно обжалване в тридесет дневен период от известието за правенето му, при изискванията на чл.280 от Граждански процесуален кодекс, пред Върховен касационен съд.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР