Антропософията ли бави темповете на ваксинация в страната с най-силна

...
Антропософията ли бави темповете на ваксинация в страната с най-силна
Коментари Харесай

Как антиваксърите побратимиха Германия и България

Антропософията ли бави темповете на имунизация в страната с най-силна стопанска система в Европа, пита Spiegel

Спринцовката с непознато наличие вкарва отровата на цивилизацията в тялото ни. А заболяването е натурален развой, който е от голяма важност за кармата - всяка неточност в предходен живот би трябвало да бъде изкупена в сегашния. Колкото и необичайно да звучи основата на антропософската медицина, тя намира своите почитатели 100 години след основаването си. Включително и в разгара на международната пандемия от ковид, лишила над 5 милиона човешки живота.

Със 67,6% изцяло имунизирано против COVID-19 население Германия изостава най-вече с имунизацията в Западна Европа. Страната отстъпва на Англия с 68,5%, Франция с 68,9%, Италия с 73,7% и Испания с впечатляващите 79,2%. Недостатъчно образовани ли са в Берлин, глупави ли са, или прекомерно мнителни, безразсъдни ли са, не могат или не желаят да съблюдават лекарските препоръки? Въпросът какво се случва в сърцето на Германия, което да забави темповете на имунизация, тормози страната към този момент няколко месеца. Според Spiegel отговорът се корени в антропософията - учението, процъфтяло в Германия от 1912 година, определяно като духовна просвета от основателя си Рудолф Щайнер и като християнска фракция от някои наши съвременници.

Антропософията кардинално не отхвърля методите на обичайна медицина, а ги добавя. Лечението съставлява симбиоза на обичайните способи на лекуване и арттерапия: музика, живопис, работа с глина, евритмия. Но работата с глина доста мъчно се съчетава с интубирането, до което стига обезпокоително висок % от неимунизираните.

Поверията, залегнали в учението на антропософията, са по този начин надълбоко вкоренени в визиите на доста германци, че те даже не осъзнават това. Смътно остава единствено убеждението, че нещо непознато и неестествено като коронавирус имунизацията не може да донесе нищо положително. Така остават два метода немските антропософи (осъзнати или не) да бъдат имунизирани. Първият е принудително. Научните причини нямат стойност там, където господстват традициите, по тази причина се стига до насилствените ограничения и зелени документи. Вторият способ е на изчакването - до каква степен почитателите на учението са склонни сами да тестват личните си убеждения. Защото, когато от вярванията ти зависят освен твоят живот, само че и този на децата ти, си подготвен на взаимни отстъпки.

И в случай че в напредналата Германия се усеща прокрадването на антиваксърски теории, България с нейните скромни 24,0% имунизирано население като че ли е част от друга Европа. Тук може и да нямаме антропософия, само че явно господстват други запаси, страхове, разбирания и исторически особености, които тласкат хората надалеч от имунизациите. Какви са тези аргументи, къде се коренят и по какъв начин могат да бъдат преодолени обаче, е проблем, по който би трябвало сами да работим. И решението би трябвало да пристигна от България, а не от Берлин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР