Антоанета Френкева беше поздравена днес от кмета на Смолян Николай

...
Антоанета Френкева беше поздравена днес от кмета на Смолян Николай
Коментари Харесай

Антоанета Френкева посети Смолян 30 години след олимпийските си медали от Сеул

Антоанета Френкева беше поздравена през днешния ден от кмета на Смолян Николай Мелемов във връзка 30-годишнината от спечелването на двата й медала от Олимпийските игри в Сеул 1988. Шампионката по плуване дойде за няколко дни в родния си град. Тя прегледа плувния басейн, в който е упражнявала преди десетилетия, видоизменен след главен ремонт.

Шампионката от 80-те години на предишния век съобщи, че обновеният басейн е достижение за Смолян, а такава съвременна база е била единствено фантазия за плувците от нейното потомство. В Сеул българката завоюва сребърен орден на 100 метра и бронзов на 200 метра бруст.

Три десетилетия след олимпийските медали, Антоанета Френкева оценя, че спортът е формирал за цялостен живот едно от най-важните качества. Дисциплината е може би най-големият фактор за един състезател, без значение какво е постигнал в живота, счита олимпийската медалистка. Според нея спортът дава самоорганизация, човек да знае какво желае, по какъв начин да го реализира и какво лишава, с цел да го доближи. Спомените от Сеул за Антоанета Френкева са свързани с вълнението, че е спечелила първия олимпийски орден за България в плувните спортове, за това " че правиш пътека, че си първият, който минава по този път ".

Антоанета Френкева съобщи, че е трогната и разчувствана от топлото посрещане в Смолян. Никъде не са ме не запомнили, добави плувкинята. И през днешния ден тя си спомня уважението на хората, сърдечността, топлотата, с която са я посрещнали след триумфа на Олимпиадата. От десетилетия Антоанета Френкева живее със фамилията си в Канада, работи като експерт по информатика, занимава се с внедряването на компютърни стратегии в козметичната промишленост. Споделя, че няма време за плуване, само че се любува да следи тренировки в басейна. Децата й плуват, само че за наслаждение, не за високо спортно майсторство. Разглеждайки преобразения басейн, плувкинята пожела на плувната школа в града да сътвори нови първенци. След като го има оборудването, останалото зависи от мотивацията на децата, счита спортистката. Снимка: Община Смолян
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР