Антиоксидантите са вещества, които обезвреждат свободните кислородни радикали, наречени оксиданти.

...
Антиоксидантите са вещества, които обезвреждат свободните кислородни радикали, наречени оксиданти.
Коментари Харесай

Какво представляват антиоксидантите

Антиоксидантите са субстанции, които обезвреждат свободните кислородни радикали, наречени оксиданти. Оксидантите се получават в тялото в процеса на окисляване на храната, която поемаме благодарение на кислорода от въздуха и съставляват частици с прикачен атом О2. Те стават мощно химически дейни и нападателни по отношение на нашите организми.

В дребни количества тези свободни радикали са нужни, само че когато са в прекомерно огромни количества защитните антиоксидантни сили на организма не могат да ги обезвреждат. Това е по този начин, тъй като антиоксидантите субстанции не са задоволителни за битката с процесите.

Звучи малко плашещо нали? Е тук е мястото да отбележим, че с изключение на естествените антиоксиданти в организма има различен метод да си набавим потребните субстанции. Може да си осигурите задоволително антиоксиданти посредством разнообразното хранене, в което са включени плодове, зеленчуци и естествени артикули.

Вижте къде можете да намерите антиоксиданти:

Витамин А – защищава организма от респираторни болести, поддържа положителното зрение, значим е за укрепването на кожата, костите, зъбите, косата. Съдържа се в скотски артикули – черен дроб, мляко, яйца. Някои растения съдържат каротин, който след асимилиране организма трансформира във витамин А. Това са домати, моркови, зелен лук, тиква, кайсии и др.

 Какво съставляват антиоксидантите

Витамин С – Укрепва общото положение на имунната система, пази от стрес и канцерогени, оказва помощ за понижаване на холестерола. Високо наличие на витамина има в киви, грах, ананас, домати, салатни зеленолистни зеленчуци, спанак, цитрусови плодове, картофи, ряпа, пъпеш.

Витамин Е – усъвършенства усвояването на витамините А и С. Засилва имунната система, защищава белите дробове от замърсявания. Липсата на витамин Е може да докара до неплодородие и спонтанни аборти. Съдържа се в авокадо, зехтин, зърнени храни, семена и ядки.

Селен - дружно с витамин Е забавят процеса на стареене. Едновременната им приложимост усилва действието им. Селенът защищава от някои типове тумори. Съдържа се в зърнени храни, мляко, яйца, броколи, чесън, кафяв ориз.

Цинк – управлява и направлява метаболитните процеси. Липсата му може да докара до меланхолия, нарушена обмяна на веществата, незаинтересованост и нервност. Яжте телешко и пилешко месо, яйца, ядки, морски храни, зърнени храни.

Мед – значим за действието на имунната система. Заедно с цинка и витамин С оказват помощ за еластичността на кожата. Важен е за развиването на костната система. Хапвайте черен дроб, морска храна, гъби, ядки, варива и зърнени храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР