Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за проверка от министъра на вътрешните

...
Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за проверка от министъра на вътрешните
Коментари Харесай

АКФ прати на Бойко Рашков нов сигнал за връзка на бившия МВР министър Младен Маринов с `Делта Гард` |

Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за инспекция от министъра на вътрешните работи получена нова информация за връзки сред някогашния Министерство на вътрешните работи министър Младен Маринов и притежателите на охранително сдружение „ Делта Гард “ ЕООД Димитър Спасов–Каратиста и Марин Милчев Русев. Към такава допустима връзка насочваха и изказвания на очевидци в следствието на АКФ „ Осемте джуджета “ от 2020 година, оповестяват от фонда.

Полученият от АКФ сигнал съдържа докладна бележка от полицейски чиновник при РПУ Несебър от 2005 година Сигналът е без адресант, само че описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на Министерство на вътрешните работи, което го прави наложителен за институционална инспекция, показват от фонда.

И допълват, че докладната бележка, приложена към сигнала, излага информация за прекъсване за инспекция на три леки автомобила през нощта на 26 ноември 2005 година Последният от тестваните коли - Фолксваген Туарег, благосъстоятелност на сдружението „ Делта - С “ ООД, гр. София, е бил ръководен от Димитър Спасов Спасов от София. Двама от пасажерите са се легитимирали със служебни полицейски карти като чиновници на Дирекция „ Сигурност, предварителна защита и запазване на публичния ред “ (СПООР) в столицата. Това са били Младен Найденов Маринов от София и Марин Милчев Русев от София. В колата са били още Евгени Цветанов Димитров от София и Николай Иванов Минчев също от столицата. София.

Според подателя на сигнала част от пътуващите и в трите спрени за инспекция автомобила са били престъпно проявени. Това събитие е в допълнение съображение за детайлна инспекция на сигнала, смятат от АКФ.

Полученият сигнал удостоверява изказванията на очевидци от следствието „ Осемте джуджета “ за връзка на някогашния министър на вътрешните работи Младен Маринов със притежателите на охранително сдружение „ Делта Гард “. Водачът на описания в докладната автомобил Фолксваген Туарег Димитър Спасов Спасов, прочут още като Митко Каратиста, е притежателят на охранителна компания „ Делта Гард “ ЕООД до 29 октомври 2021 година и воин във кино лентата на АКФ. Единият от двамата легитимирали се като полицейски чиновници на СПООР е Марин Милчев Русев, след това едноличен притежател на „ Делта - С “ ЕООД и на „ Делта Гард “ ЕООД. Другият полицейски чиновник на СПООР е Младен Найденов Маринов, който на 20 септември 2018 година е определен за министър на вътрешните работи и е изпълнявал тази служба до 24 юли 2020 година, припомнят от АКФ.

В следствието „ Осемте джуджета “ бяха изнесени изказвания още, че братът на Младен Маринов е бил водач и охранител на някогашния шеф на Столичното разследване Петьо Петров – Еврото, чиито неофициален офис в ресторанта „ Осемте джуджета “ е охраняван от „ Делта Гард “ ЕООД.

След публикуването на всички елементи на следствието „ Осемте джуджета “ АКФ подаде няколко сигнала до вътрешния министър, с които изиска цялостна и задълбочена инспекция на активността на охранителна компания „ Делта Гард “ ЕООД, както и на възможна съгласуваност на някогашни и сегашни чиновници на Министерство на вътрешните работи с нея.

Подадените от АКФ сигнали в интервала юли – септември 2020 година, когато министри на вътрешните работи бяха Младен Маринов и Христо Терзийски, останаха на практика без последици. Според министър Терзийски осъществените инспекции не са открили нарушавания, се споделя в известието на фонда.

С писмо от 1 септември 2021 година служебният министър на вътрешните работи обаче осведоми АКФ, че предходните инспекции за непозволени дейности на чиновници на Министерство на вътрешните работи са били необективни, както и че фактически в интервала от 1 януари 2018 година до 31 март 2020 година пред ресторант „ Осемте джуджета “ непрекъснато е имало полицейски коли. Писмото на министъра, представено от АКФ, оповестява още, че нарушаванията от страна на охранително сдружение „ Делта Гард “ ООД на територията на РУП Дупница не са били съответно глобени.

" Считаме, че новопостъпилата информация поддържа основателните подозрения за нерегламентирани връзки сред висши чиновници на Министерство на вътрешните работи и притежателите на охранителна компания „ Делта Гард “ ЕООД. Апелираме за нова вътрешна инспекция на дейностите на чиновници на Министерство на вътрешните работи по случая, както и за оптималната бистрота с оглед високия публичен интерес към изнесените в поредицата „ Осемте джуджета “ обстоятелства ", декларира шефът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

В началото на ноември със заповед на ръководителя на Главната дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) Станимир Станев. 

В следствието на Антикорупционния фонд " Осемте джуджета " името на Димитър Спасов бе посочено от Илия Златанов като част от сюжета по какъв начин някогашният следовател Петьо Петров и негови близки се пробвали да му лишават бизнеса с дейното подпомагане на прокуратурата.

Тогава Златанов съобщи, че " Делта Гард " са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово единодушие. В хода на следствието стана ясно, че от компанията не позволяват никого да приближава асансьорния цех " Изамет ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР