Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за кмета на столичния

...
Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за кмета на столичния
Коментари Харесай

Втора глоба за конфликт на интереси на кмета на Красно село, назначила дъщеря си по европроект |

Антикорупционната комисия откри спор на ползи за кмета на столичния регион „ Красно село “ Росина Станиславова. Като началник на план, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов контракт с щерка си. Наложена ѝ е санкция от 5000 лева. 

Това е второто следващо решение на КПКОНПИ по отношение на Росина Станиславова. бе поради това, че сама се бе определила за началник на план, определила почасовата ставка за себе си и избрала екипа за работа. Наложена й бе санкция от 15 000 лева.и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9 981, 46 лева, прецизират от КПКОНПИ. 

КПКОНПИ одобри решение за определяне на спор на ползи за кмета на столичния регион „ Красно село “ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си. Наложена й е санкция в размер на 5 000 лева. 

Производството против Станиславова е почнало по сигнал. В хода на инспекцията на КПКОНПИ са събрани доказателства, че на 15.05.2020 година на електронната страница на регион „ Красно село “ е оповестено известие за пускане на акция за набиране на сътрудници по план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година Столичният регион е бенефициент по програмата и като подобен следва да получи безплатна помощ в оптимален размер до 365 700 лева

На 18 май е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния регион „ Красно село “, с което тя моли да бъде назначена на оповестената служба. Още същия ден майка й резолира заявката „ за назначение на 8-часов работен ден “. Дъщерята на Росина Станиславова е утвърдена от Комисия по плана в състав, избран от самата Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8 юни е подписано в допълнение съглашение, с което работният ден и възнаграждението се понижават на половина, а на 10 юни трудовият контракт е преустановен. По време на чуването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е декларирала, че е назначила щерка си, заради липса на задоволителен брой хора към оня миг, които да поемат административните процедури по осъществяването на плана, поради пандемичната конюнктура. След набиране на сътрудници, трудовият контракт на щерка й е бил преустановен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния регион „ Красно село “ е осъществила спор на ползи в частен интерес на обвързвано с нея лице – нейната щерка. Самото подписване на контракта е нейно право, а не обвързване. Според законодателството и правосъдната процедура, като лице, заемащо висша обществена служба, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на чиновници за съществуване на частен интерес в съответния случай.

Приетото решение на КПКОНПИ за Станиславова не е влезнало в действие, то предстои на обжалване в съда. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР