Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров ще трябва да плати солидните

...
Коментари Харесай

Комисията на Цацаров осъдена да плати 327 000 лв. на доведения син на Христо Бисеров |

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров ще би трябвало да заплати солидните 327 000 лева разходи поради неуспеха на делото си за конфискация против доведения наследник на Христо Бисеров – Ивайло Главинков, заяви.

КПКОНПИ искаше да конфискува имуществото за 4 млн. лева от Главинков, майка му и компанията на Главинков " Солари Елов дол ". Става дума за равностойността на фирмени дялове, суми по банкови сметки, давани от Главников заеми на компании и вила в Долна баня.
В края на април 2015 година по искане на антикорупционната комисия Софийски градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лева, благосъстоятелност на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Бисеров бе на обща стойност 1 262 483 лева То включва неподвижен парцел в София, лек автомобил, 9 банкови сметки.

Запорът на Ивайло Главинков бе на обща стойност 293 400 лева То включва апартамент в София, вилна постройка в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски сдружения, както и 9 банкови сметки. През май 2015 година Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за премахване на нарушавания в обстоятелствената част.

Два месеца по-късно Софийска градска прокуратура (СГС) внесе още веднъж обвинителен акт против него.
Делото за конфискация обаче се спъна поради желаното пояснение на закона за конфискацията пред Съда на Европейски Съюз. Пълен провал претърпя и делото против някогашния зам.-председател на Движение за права и свободи Христо Бисеров.

Сега Съдия Евгения Генева от Софийския областен съд написа в решението си, че КПКОНПИ е била длъжна да уточни съответните в действителност учредения за незаконността на добитото от Главнков имущество. " За да бъде един източник на средства противозаконен, би трябвало да е бил приет за подобен с финален акт в съответното наказателно или административнонаказателно произвеждане ", написа съдията. И припомня, че наказателното дело против Главинков е било прекъснато още през 2016 година, тъй като не са събрани доказателства.

Година по-късно Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните против него. Освен това част от претенциите на КПКОНПИ са изгубили отминалост. Магистратът споделя, че даже и да се одобри, че анализът на КПКОНПИ за интервала 2007-2009 година е правилен, то Главинков не е съумял да показа доказателства за произхода на едвам 217 079 лева от своето имушество. Това е под прага от 250 000 лева и не е представлявал " доста противоречие " все още на предявяване на желае.

Така делото ще коства 157 500 лева, които би трябвало да бъдат изплатени на Главинков, 7000 лева на компанията и държавна такса в размер на 163 243 лева
Антикорупционната комисия може да апелира решението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР