Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e приключила проверката си на финансовия министър

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e приключила проверката си на финансовия министър
Коментари Харесай

Проверката за жилището на Горанов е готова, но остава в тайна

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e завършила инспекцията си на финансовия министър Владислав Горанов, който живее безплатно от години в апартамент на кръстника си Иван Сариев, и е изпратила резултатите на Върховната касационна прокуратура. Това стана ясно от обясненията на комисията пред в. " Сега ". Какво тъкмо е дала КПКОНПИ на прокуратурата обаче е загадка. От комисията обясниха, че дирекцията им " Противодействие на корупцията ", която се е занимавала с Горанов, е секретна и информацията, която излиза от нея - също.
В края на ноември основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на антикорупционната комисия да ревизира Горанов за закононарушение по работа и търговия с въздействие. Комисията се задейства с голямо отегчение - шефът й Пламен Георгиев дълго време твърдеше, че никой не му е възлагал инспекция на финансовия министър. Затова Цацаров го направи наново, като подреди до 20 дни " Противодействие на корупцията " в КПКОНПИ да извърши " обособени съответни дейности по инспекцията ".
От самата прокуратура не дадоха отговор нито на телефонните позвънявания, нито на имейлите на редакцията, с цел да потвърдят информацията от комисията. От началото на годината от пресслужбата на Цацаров доста пъти обясниха, че чакат резултатите, само че още не са ги получили.
Според антикорупционната комисия държавното обвиняване твърди, че не е получило нищо, тъй като чакало да завърши и производството за спор на ползи, което тече в комисията против Горанов, отново поради жилището. Остава неразбираемо за какво, защото прокуратурата няма отношение към него.
Проверката за спор на ползи, която тече против Горанов, стартира при започване на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще завърши в законовия двумесечен период, който имат право да удължат един път с 30 дни - т.е. до 1 март. Резултатът от тази инспекция би трябвало да бъде разгласен в онлайн регистрите на комисията.
Ситуацията наподобява като нормално размотаване. Както нормално, когато иде тирада за ръководещите, от прокуратурата работят насилствено и единствено под публичен напън. По същия метод беше мотано делото против някогашния министър на превоза Ивайло Московски. Близо година прокуратурата увърташе и не даваше информация, прехвърляше го от една на друга прокуратура, а най-после го оневини за гибелта на 3- годишния му наследник, умрял, до момента в който татко му го возил на едноместна мощна моторна шейна без каска.
" Вярвам, че закъснение по производството от страна на комисията няма да има, затова и от наша страна няма да има ", сподели Цацаров на 20 декември. Според него от отговорите на КПКОНПИ зависи изходът на прокурорската инспекция против министъра. Горанов, Сариев и брачната половинка му от дълго време са разпитани по проблема.
Самият Горанов не вижда проблем в това да живее гратис в първокласен апартамент, благосъстоятелност на предприемача Иван Сариев, тъй като му бил кръстник. " Ако имах някакви терзания, нямаше да го заявявам ", призна министърът, въпреки че законът го задължава да го направи. Според обясненията му фамилията се нанесло в първокласното жилище в комплекса " Есте " на братя Домусчиеви, тъй като се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. " Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предлагането на кръстника ни – моя и на моите деца, Иван Сариев. Жилището е закупено от него с капиталова цел, всички сметки за използването на жилището заплащах аз ", изясни Горанов при започване на декември.
Сариев и брачната половинка му Снежана имат най-малко десетина компании, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да управляват. На въпрос на " Сега " от Национална агенция за приходите дадоха отговор, че от 2012 година насам са правили десетки инспекции и проверки на бизнеса на Сариеви, само че не могат да кажат какви са резултатите от тях поради данъчната и осигурителната загадка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР