Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил.

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил.
Коментари Харесай

КПКОНПИ е осъдена за 40 хил. лв., след като се е отказала от конфискация

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е наказана да заплати общо 40 хиляди лева на двама съпрузи, против които е водила дело за конфискация, от което сама се е отказала. Това видя " Сега " в решението на арбитър Ралица Костадинова от Окръжния съд във Варна. То не е дефинитивно и може да се нападна пред апелативния съд в града, който би могъл и да усили компенсацията.

Пред съда КПКОНПИ пледира, че няма доказателства за нейната отговорност - просто изпълнявала закона. Комисията упорства още, че е " специфичен държавен орган, детайл от системата на администрацията, само че нейните актове и дейности нямат пряко влияние върху правната сфера на лицата ".

Двамата съпрузи са следващите, които печелят дело по Закона за отговорността на страната против комисията. Те упорстват да получат по 75 хиляди лева за моралните вреди, породени им от КПКОНПИ, само че съдът прави оценка страданията им от производството по конфискация, водено против тях, на по 20 хиляди лева Според магистратите това ще компенсира невъзможността им да водят естествен финансов живот, влошения им имидж пред кредитните институции и трайното им състояние на неизправни длъжници. Искът им за 416 хил. лева имуществени вреди е отритнат. Част от имуществените вреди са поради провалена поради наложените по искане на комисията възбрани върху парцели. Друга част е поради ипотечен заем, който те са изплащали. 

Комисията е водила дело против фамилията и по време на производството против тях, имуществото им е блокирано. През ноември 2014 година, когато искът за конфискацията би трябвало да се гледа от съда, от комисията се отхвърлят от него след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Причината е, че няма " връзка сред нелегално добитото имущество и ответниците ", т.е. съпрузите. 

Заради производството по конфискация през 2012 година по искане на КПКОНПИ са наложени обезпечителни ограничения върху няколко парцела на фамилията - лозе в Евксиноград, в което има постройка и гараж, два жилището в центъра на Варна, поземлен парцел с двуетажна постройка в с. Млада армия. През 2014 година е наложена забрана и върху казана им за ракия в същото село. Запорирани са сметките и автомобила им. Обезпечителните ограничения са вдигнати едвам през май 2017 година

Заради производството по конфискация съпрузите не съумели да изпълнят прелиминарен контракт за продажба, по силата на който щели да трансферират лозето и един от жилищата за общо 250 хиляди лева Наложило се да платят неустойки.
КПКОНПИ е наказана да заплати 100 хиляди лева по две дела
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР