Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември.

...
Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември.
Коментари Харесай

Здравният министър: Сертифкат се дава и след преболедуване с антигенен тест

Антигенните проби са приравнени към PCR тестванията от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен  антигенен тест , изработен там, той получава зелен документ. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е изработен, там се издава документ “, сподели здравният министър  Стойчо Кацаров  по bTV

От 21 ноември в цялата страна влиза условие за зелен сертификат за съвсем всички действия на закрито. Зелен сертификат се издава при цялостен имунизационен курс, преболедуване или отрицателен PCR и антигенен тест.

„ Ситуацията е сериозна. Народът ни е изправен пред голямо тестване, като множеството хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и през днешния ден имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, към 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира “, сподели Кацаров.

„ Зеленият документ се ползва в цяла Европа и дава опция на хората да работят и да поддържат връзка “, сподели Кацаров.

Здравният министър добави, че съществуването на антитела не се приема за съществуване на имунитет по целия свят. „ Давността на документите за преболедуване е такава, тъй като учените са споделили по този начин. Това не е политическо решение “, сподели Кацаров.

„ Тези ограничения ще важат до момента в който не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към идната мярка “, сподели Кацаров. „ Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават документи. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се вкарва в осведомителната система, отново се издава документ. Възможно е, само че пробата би трябвало да се направи от лабораторията, а не да си го направиш самичък “, сподели Кацаров.

„ Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме потенциала на система. Това е обстановката в страната. Изключително тежка е “, сподели Кацаров.

По думите на здравния министър от уредниците на събития и притежателите на търговски обекти се изисква само да ревизират за съществуването на зелен документ, само че не и дали той е същински. „ Контролът на цялата активност се прави единствено от РЗИ, Министерство на вътрешните работи и БАБХ “, сподели Кацаров.

„ Те не могат да открият дали един документ е същински. Достатъчно е да открият дали има подобен. Има други органи, които са проверяващи “, сподели Кацаров. При подправен документ може да се търси наказателна отговорност от обособените хора, защото става въпрос за формален документ с погрешно наличие.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, учебните заведения ще минат онлайн образование. Това важи и за София-град, сподели Кацаров. Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи до момента в който заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди. „ Сегашната заповед позволява спомагателните действия при ограничаване на броя на децата “, сподели Кацаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР