Античната колеция на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков може да

...
Античната колеция на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков може да
Коментари Харесай

Прокуратурата допусна колекцията на Божков да стане държавна

Античната колеция на обвинения хазартен предприемач Васил Божков може да стане обществена държавна благосъстоятелност. Това позволи представителят на основния прокурор Сийка Милева пред публицисти в Съдебната палата. Тя заяви, че на 1 октомври са завършили всички дейности по претърсване и изземване в постройката на ул. " Московска " 43, където се обитаваше офисът на Божков и фондация " Тракия " и неговия музей.

От 30 януари до в този момент са открити 6778 броя предмети, които имат белезите на културно-исторически полезности, от които предприемачът е записал едвам 212, означиха от прокуратурата. " Останалите се явявтат нелегално предидобити и дъджани от Божков. По огромна част от предметите се съхраняват в нарушаване на всевъзможни интернационалните стандарт - кашони, найлонови торби, в насипно положение ", сподели още Сийка Милева.

Тя заяви, че на конфискуваните полезности следва да бъде направена " правосъдна експертиза от група интернационалните специалисти ", а записаните антики на Божков ще бъдат оценени. Част от предметите били обозначени с бележки за географски региони на България, заради което прокуратурата смята, че са от иманярство. Ако се стигне до данни, че са добити нелегално, сбирката на Васил Божков може да стане обществена държавна благосъстоятелност, позволи Сийка Милева.

Говорителят на основния прокурор изясни още, че всичк конфискувани предмети са предадени на Министерството на културата, Националната художествена изложба и Националния исторически музей, където се охраняват от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Всички антики са изземвани, фотографирани и местени в съотвествие с интернационалните стандари и в наличието на представители на фондация " Тракия ", безапелационна е Милева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР