Антибиотиците - все по-малко полезни и все по-вредни. Предупреждението идва

...
Антибиотиците - все по-малко полезни и все по-вредни. Предупреждението идва
Коментари Харесай

СЗО: Антибиотиците стават все по-вредни

Антибиотиците - все по-малко потребни и все по-вредни. Предупреждението идва от Световната здравна организация. Прекомерната, а от време на време даже ненужна приложимост на антибиотици е довела до развиването на по този начин наречените „ супербактерии ”. Бактерии, които не могат да бъдат убити, тъй като са се приспособили към медикаментите. Според Националния център по заразни и паразитни заболявания в българските лечебни заведения се употребяват двойно повече широкоспектърни антибиотици, в сравнение с в Европа.
Със скрита камера и с минимални старания, екип на Нова телевизия си купи антибиотик. Широкоспектърният медикамент е един от най-често употребяваните в домашния условия. Въпреки, че за продажбата му се изисква рецепта, да си го купиш и без нея става известно не е мъчно.
Не несъразмерната приложимост вкъщи обаче, а тази в лечебните заведения е довела до развиването на супербактерии, които еволюират и се приспособяват, предизвестяват специалистите. Ректорът на Медицинския университет в Пловдив - проф. Мариана Мурджева изяснява, че всеки ден в микробиологичната им лаборатория откриват по няколко бактерии, които демонстрират устойчивост към съвсем всички групи антибиотици. Затова решението е не основаване на нови антибиотици, което би довело до развиването на още по-силни супербактерии, а вярна приложимост на старите.
„ Лечението с антибиотици в действителност е изкуство. То не е толкоз обикновен развой, колкото някои си фантазират, че е. При вирусни инфекции антибиотиците не помогат. Антибиотиците са такива средства, които се употребяват единствено за повлияване на бактерии. Съответно и инфекции, които са провокирани от бактерии ”, уточни проф. доктор Мариана Мурджева.
„ Принципът е, че всеки бацил би трябвало да се лекува с този антибиотик, който работи на него. В лечебните заведения се употребяват широкоспектърни, евтини антибиотици, които селектират доста рискови варианти, резистентни към множеството антибиотици. Антибиотиците са избавили толкоз човешки живота, колкото никои други медикаменти. Неправилната и всеобщата приложимост на антибиотиците докара, през последните 30 години, до един към този момент грозящ здравето на човечеството проблем ”, разяснява шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев.
„ Бедите, които предизвикват антибиотиците са понижаване на човешкия живот, доста скъпо лекуване, неработоспособност на болните хора. Всички тези загуби за човечеството са по-големи от тези, породени от СПИН-а, грипа и туберкулозата ”, добави проф. доктор Кантарджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР