Анти корупционен фонд - АКФ сезира прокуратурата за сградата на

...
Анти корупционен фонд - АКФ сезира прокуратурата за сградата на
Коментари Харесай

НПО сезира ВАП за сградата на горско стопанство над хижа Седемте езера

Анти корупционен фонд - АКФ сезира прокуратурата за постройката на горското стопанство над хижа " Седемте езера ". Настояват за инспекция заради подозрения за нередности или нарушавания на закона в процедура на Министъра на земеделието, храните и горите. Сградата е дадена чартърен като база за ловджийски туризъм, в територия в която е неразрешено ловуването.

Те изясняват, че от направена информация в кадастрално-административната осведомителна система постройка " Рилски езера " с идентификатор 65365.210.91.9 не се намира на територията на дивечовъден сектор " Паничище ", а се намира на територията на Национален парк " Рила ", като в кадастралната карта и указател е посочено, че постройката има функционално предопределение курортна, туристическа постройка.

За противоречие със закона при осъществяване на процедурата навежда и обстоятелството, че според Закон за лова и запазване на дивеча " Бази за ловджийски туризъм " са здания и прилежащите към тях терени и инфраструктури, профилирани за потребностите на ловния туризъм. Също по този начин Закон за предпазените територии не разрешава дивечоразвъдна активност и ловуването, с изключение на при контролиране на числеността на животинските типове. Цитираните причини пораждат подозрения за законосъобразността, считат от АКФ.

Вследствие на отговор на отправено от правния екип на АКФ заявление за достъп до социална информация излиза наяве, че вследствие на извършен конкурс на 7 март е постъпило едно предложение за присъединяване. Поради това, че предлагането на единствения участник - " Кирил Янакиев - 72 " ЕООД, дава отговор на условията за прецизност, е класиран преди всичко и на 15 юни е подписан контракт сред " Югозападно държавно дружество " Директива за птиците и " Кирил Янакиев - 72 " ЕООД, по силата на който за период от 15 години се отдава чартърен база за ловджийски туризъм против съответна годишна наемна цена, като все още на подписване на контракта ловната база се предава с подписването на приемо-предавателен протокол.

В отбрана на обоснованата висока социална сензитивност към тематики, свързани с транспарантното ръководство на зони и обекти на територията на националните и естествени паркове в страната, АКФ чака ВАП да извърши обстойна инспекция, да се съберат относими доказателства и да откри дали са налице осъществени нарушавания на закона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР