Анкетна комисия в бразилския Сенат, разследваща действията на правителството при

...
Анкетна комисия в бразилския Сенат, разследваща действията на правителството при
Коментари Харесай

Сенатори препоръчаха обвинения по 9 престъпления срещу Жаир Болсонаро

Анкетна комисия в бразилския Сенат, проверяваща дейностите на държавното управление при пандемията от Covid-19, предложи на президента Жаир Болсонаро да бъдат повдигнати обвинявания за девет закононарушения, в това число закононарушение против човечеството, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

След шестмесечно следствие и десетки разпити на очевидци комисията одобри отчета, в който насочва рекомендацията. Сенаторите от комисията упрекнаха държавното управление, че " съзнателно е изложило бразилците на всеобща болест ".

Седем от 11-те сенатори в комисията, утвърдиха нощес текста от близо 1200 страници, в който се упорства Балсонаро да бъде измамен под отговорност за закононарушение против човечеството, за недобросъвестно осъществяване на служебните отговорности, за измамничество и тласкане към закононарушение, показва Франс прес.

След гласуването сенаторите резервираха минута безмълвие в памет на умрелите от Covid-19 над 606 000 бразилци.

Документът предлага да се издигнат обвинявания на още към 80 души, измежду които няколко министри, някогашни министри, компании, както и тримата по-големи синове на президента, които също са в политиката.

Комисията няма пълномощия да стигне по-далеч, тъй че нейният отчет ще бъде предаден на прокуратурата. Председателят на анкетната комисия Омар Азиз сподели, че още през днешния ден ще връчи отчета на основния прокурор, показва Асошиейтед прес.

Специалисти считат, че е малко евентуално Болсонаро да бъде измамен под отговорност, защото основният прокурор Аугусто Арас е съдружник на президента.

 Болсонаро призна, че е болен от Виж още

За закононарушение против човечеството обаче бразилският президент може да бъде съден от Международния углавен съд в Хага.

Болсонаро, който е съперник на имунизациите и на зелените пропуски и чийто рейтинг е в най-ниската си точка, съобщи предходната седмица, че не носи никаква виновност. " Знаем, че правехме каквото би трябвало още през цялото време ", съобщи той.

Обвиненията против Болсонаро имат най-вече алегоричен темперамент, защото той се употребява с поддръжката на Народното събрание. Според анкетната комисия обаче закононарушенията са преднамерени, защото държавното управление съзнателно не е взело нужните ограничения против ковид, надявайки се популацията да реализира колективен имунитет - тактика, която тя дефинира като доста рискована.

Сенатската комисия подлага на критика също целенасоченото закъснение в покупката на ваксини, защото държавното управление предпочело да насърчи неефикасни средства за лекуване (като хидроксихлорокина) " с трагични последствия " за популацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР