Анкара. Полицията в провинция Болу в северна Турция е конфискувала

...
Анкара. Полицията в провинция Болу в северна Турция е конфискувала
Коментари Харесай

Daily Sabah: Турската полиция задържа 18 грама силно радиоактивен калифорний за 72 милиона долара

Анкара. Полицията в провинция Болу в северна Турция е конфискувала радиоактивен калифорний, изключително необичаен детайл, употребен в нуклеарните оръжия и реактори на стойност 72 милиона $, оповестиха управляващите в събота, представени от турското англоезично издание Daily Sabah
Около 18,1 грама (0,63 унции) калифорний бяха хванати в автомобил от полицията за битка с контрабандата и проведената престъпност, се споделя в известие на губернатора на Болу. Пет обвинени са разследвани поради случая, добави той.
Според изказването конфискуваното вещество е било изпратено до Турския орган за атомна сила (TAEK).
Въпреки това, материал, докладван като 1.4 кг калифорний, арестуван в при сходна акция в столицата Анкара през март 2018 година, се оказа органично вещество без нуклеарни или радиоактивни свойства. Отчетеното тогава количество беше прекомерно огромно за един извънредно необичаен детайл и TAEK скоро отхвърли информациите откакто изследва веществото.
Калифорният е радиоактивен химически детайл, който в началото е синтезиран в Националната лаборатория на Лоурънс Беркли в Калифорнийския университет през 1950 година. Смята се, че е мощно рисков и се употребява в нуклеарни реактори, както и в интервенции по рандеман на злато, сребро и петрол, с цел да се дефинират подземните води или нефтени пластове. Съединени американски щати и Русия са единствените производители на този необичаен детайл.
Намиращ се на кръстопътя сред Европа, Азия и Африка, Турция е значим път за търговия, както и за контрабанда. Несигурността в заобикалящия страната район и неуспехи на държавната власт на разнообразни места вършат страната податлива на трафик на даже най-изненадващите предмети, вариращи от скъпи исторически артефакти, изброени в националните музеи до материал, който може да бъде открит единствено в най-тайни военни или промишлени уреди.
Някои предмети или субстанции, конфискувани от полицията, обаче, постоянно се оказват подправени или професионални реплики или техните характерности като възраст или достоверност са мощно пресилени или неправилно разпознати.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР