Анкара. Древният турски град Хасанкеиф, който се намира в югоизточната

...
Анкара. Древният турски град Хасанкеиф, който се намира в югоизточната
Коментари Харесай

News.com.au: Древен турски град е на път да изчезне заради плановете за изграждане на язовир

Анкара. Древният турски град Хасанкеиф, който се намира в югоизточната турска провинция Батман, е на нe повече от 12 хиляди години. Римляни, византийци, тюркски племена и османци оставят своя белег върху богатата история на града. Сега известните минарета, цитаделата и руините на моста към момента стопират дъха на туристите, които се любуват с удивление на останките на антични цивилизации. Но през идващите години всичко това ще изчезне, предава австралийският интернет уебсайт News.com.au .
Спорният план на турските управляващи за построяването на язовир Илису планува историческият център на Хасанкеф да бъде потънал вечно под вода. Турските управляващи настояват, че водноелектрическата централа на язовира ще обезпечи електричество и напояване, които са от значително значение за развиването на доминираната от кюрдите югоизточна част на страната. Те дават обещание, че античните монументи ще бъдат непокътнати. Изключително амбициозният проект на управляващите планува до края на годината общо девет паметника да бъдат преместени в нов археологически парк, ситуиран на към два километра от града. Там към този момент е преместена гробница от XV век, принадлежала на Зейнел Бей - основна фигура в историята на едно от ранните ислямски племена, борило се за господство в Анадола преди възхода на османците, оповестява Радио „ Фокус “ в рубриката „ Балкански туристически часовник “.
С попълването на археологическия парк турските управляващи се надяват да го трансфорат в съществена туристическа атракция в района. Но локалните поданици са скептични, че античното завещание ще бъде опазено. Те обаче няма какво да създадат - запълването на язовира ще стартира на 31 декември тази година.
Хасанкеиф не е публично систематизиран като обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, само че се твърди, че дава отговор на девет от 10-те критерия, с цел да заслужи специфичния статут. Предвиденото му наводняване би унищожило доказателства за едно от най-старите проведени човешки обитаеми места, открити в миналото, сигнализират от неправителствена организация за културно завещание " Европа Ностра ".
Превод и редакция : Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР