Аниматорът и общественик Теодор Ушев разказа прелюбопитна история за първия

...
Аниматорът и общественик Теодор Ушев разказа прелюбопитна история за първия
Коментари Харесай

Тео Ушев, когато бил на 5, към Вежди: А теб ще те яде Баба Меца!

Аниматорът и държавник Теодор Ушев описа прелюбопитна история за първия си конфликт с новоизбрания началник на Народното събрание и доайен на 48-ия му състав Вежди Рашидов. От нея излиза наяве, че когато е бил на 5-годишна възраст Ушев е заплашил скулптора след забележка от негова страна, че не се стопира, с думите: " А теб ще те яде Баба Мецата ". Оттогава Ушев и Рашидов очевидно не са в положителни връзки. 



Ето занимателната преживелица от детството на създателя на " Сляпата Вайша ", като я публикуваме без редакторска интервенция: 

" Тази история ми я описа татко ми, няколко месеца преди да си отиде (големият художник Асен Ушев - б.р.): 

В един миг, скулпторът-председател на Народно събрание беше почнал да се заяжда с мен в всякакви изявленията. Не мен не ми пукаше, само че татко ми го приемаше доста тежко: " Какво му стана на този човек, бе, беше един от нас, пили сме дружно... " И ми описа следната история (която аз не помнех):

В Кюстендил имаше един ресторант - Бутни-Дръпни му споделяха... Там кюстендилските художници се събираха на празници, след откривания на изложения. И след едно разкриване на ОХИ Кюстендилска пролет, съблюдаваха традицията. Сред тях, един " заплашителен " човек с брада и дрезгаво-басов глас, посетител от София. Майка ми пита с взор татко ми - кой е този. (те доста внимаваха, да не ги наблюдават и подслушват всякакви партийни " художници " )

Баща ми ѝ дава отговор:

- Не се притеснявай - от " нашите " е. ВеждИ-турчето, ваятел... Мрази С. повече и от нас... Седят, викат, разискват, обръщат водка след водка, псуват Великия ръководител на СБХ...

Аз, на възраст към 5, търча към масите, пробвайки се да излетя като аероплан. В един миг, брадатият ваятел, със страховития глас, ме навиква:

- А бе ей, ти - стой се малко, че ми се завъртя свят да те виждам единствено. Стига си тичал!

Аз се спирам, стоя до татко ми, виждам го намусено. Миг безмълвие, и му давам отговор:

- Тебе ще те яде Баба Мецата! И драсвам в незнайна посока... "  
ТЕМА преди 1 час 741 преди 2 часа 3193 преди 8 часа 4282
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР