Ангола отдаде последна почит на своя бивш президент Жозе Едуарду

...
Ангола отдаде последна почит на своя бивш президент Жозе Едуарду
Коментари Харесай

Ангола отдаде последна почит на бившия си президент Душ Сантуш

Ангола отдаде последна респект на своя някогашен президент Жозе Едуарду душ Сантуш, който беляза историята на страната с 38 години властническо ръководство, помрачено от обвинявания в корупция и непотизъм, оставяйки през днешния ден спорно завещание, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Тази национална погребална гала, проведена в Луанда, идва няколко дни откакто страната отиде до урните за оспорвани избори, които би трябвало да решат кой ще бъде идващият държавен глава.

Предварителните резултати, които се базират на 97 % от подадените гласове и дават победа на ръководещата партия Народно придвижване за избавление на Ангола (MПЛА), се оспорват от първата опозиционна партия Национален съюз за цялостна самостоятелност на Ангола (УНИТА). Петима членове на изборната комисия споделиха през вчерашния ден, че " по принцип няма да подпишат " окончателните резултати, които към момента не са оповестени.

Начело на Ангола от 1979 година до 2017 година, без в никакъв случай да е бил директно избиран, Душ Сантуш умря на 8 юли на 79-годишна възраст в клиника в Барселона, където беше приет в болница след сърдечен арест.

Тялото му беше репатрирано предходната седмица от Испания, където той живееше от 2019 година Няколко от децата му се изправиха в правосъден спор между тях, тъй като измежду тях имаше такива, които отхвърлиха връщането на тялото, страхувайки се от политическа приложимост на погребението в изборния подтекст от страна на анголското държавно управление, което искаше да провежда държавно заравяне в Ангола. Испанското правораздаване в последна сметка реши да репатрира тялото.

Тази заран формалните делегации започнаха да идват в Двореца на републиката, в центъра на столицата. За церемонията се чакаха дузина държавни глави и държавни ръководители, водени от сегашния президент Жоау Лоуренсу.

Сред присъстващите на церемонията бяха президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, министър-председателят на Габон Роуз Кристиане Осука, както и президентът на ДР Конго Феликс Чисекеди.

Имаше 20 топовни салюта и едноминутно безмълвие. Слово произнесоха представители на фамилията и на ръководещата партия МПЛА. Ковчегът беше изложен пред обществеността предния ден.

Най-голямата щерка на някогашния президент, Изабел, която е преследвана от съдии за поредност от следствия за корупция, написа в обществените мрежи предходната седмица, че няма да участва.



Станала известна по прякор " Принцесата ", за нея се знае, че татко ѝ по-специално ѝ бе поверил поръчките на националната петролна компания " Сонангол " (Sonangol). Тя беше уволнена по време на огромната антикорупционна акция, водена от Лоуренсу, приемникът на Душ Сантуш, който се обърна против системата, откакто беше определен.

В края на церемонията погребална върволица води тленните остатъци до гробището, където някогашният президент бе заровен.

Жозе Едуарду душ Сантуш направи богатата на запаси Ангола един от най-големите производители на нефт на континента наред с Нигерия. Но той употребява тези баснословни облаги, с цел да обогати фамилията си, до момента в който останалата част от популацията на страната остава едно от най-бедните на планетата.

След като стана един от най-дълго живелите африкански държавни глави, Душ Сантуш се утвърди отвън границите на страната като един от най-влиятелните водачи на континента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР