Англо-норвежката компания Norge Mining откри огромно находище на фосфатни скали

...
Англо-норвежката компания Norge Mining откри огромно находище на фосфатни скали
Коментари Харесай

Ново находище на минерали в Норвегия може да отговори на глобалното търсене на батерии през следващите 100 години

Англо-норвежката компания Norge Mining откри голямо находище на фосфатни скали (вид минерали) в югозападна Норвегия. Находището съдържа задоволително минерали, с цел да задоволи световното търсене на акумулатори и слънчеви панели за идващите 100 години, настояват от минната компания, представени от Euroactiv.

Прогнозният размер на фосфатните скали в находището е удивителните 70 милиарда метрични тона.

Количеството е сравнимо със международно приетите потвърдени ресурси от фосфат

Според отчета на Геоложката работа на Съединени американски щати от 2022 година това количество е в размер на почти 71 милиарда метрични тона. Откритието притегли доста внимание и ще има големи последствия за международната фосфатна промишленост, пишат задгранични медии.
 Срещу скъпата сила: Гърция откри най-голямата плантация за слънчеви панели в Европа за €130 милиона
Срещу скъпата сила: Гърция откри най-голямата плантация за слънчеви панели в Европа за €130 милиона

Фермата ще " зарежда " най-малко 75 000 семейства

Фосфатната канара има висока централизация на фосфор, който е основен съставен елемент в създаване на зелени технологии, само че сега има обилни проблеми с доставките.

Фосфорът е открит за първи път през 1669 година от немския академик Хениг Бранд, който търсел философския камък. Въпреки че се оказва неефикасен при превръщането на елементарни метали в злато, той става главен съставен елемент в литиево-железните фосфатни акумулатори, употребявани в електрическите коли, както и за слънчеви панели и компютърни чипове.

Преди това Русия контролираше най-големите залежи на свръхчисти фосфатни скали в света, като Европейският съюз предизвести, че има висок риск за доставките на тези " сериозни първични материали ".

Закон за сериозните първични материали

Предложеният от Европейската комисия Закон за сериозните първични материали през март акцентира смисъла на фосфата като главен детайл в производството на торове.

Глобалната стопанска система употребява към 50 милиона тона фосфор всяка година, като учените предизвестиха по-рано тази година, че планетата може да се изправи пред " фосфогедон ", в случай че отрицателните трендове при предлагането продължат.
 Франция отваря първата
Франция отваря първата " гигафабрика " за акумулатори на електрически автомобили

Страната желае да се откъсне от зависимостта си от Китай

Рекламирано като най-голямото находище в света, ръководеното от Norge Mining находище има потенциала да задоволи възходящото световно търсене на торове, слънчеви панели и електрически коли за идващия век, споделят от англо-норвежката компания.

Това изобретение идва в миг, когато стопанските системи и корпорациите взаимно търсят устойчиви решения за понижаване на зависимостта от невъзобновяеми запаси и минимизиране на въглеродните излъчвания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР