Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891 ~ 1964) размишлява върху

...
Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891 ~ 1964) размишлява върху
Коментари Харесай

Няма нищо хладно у хората, силни в СКОРПИОНА; при тях е всичко или нищо

Английският таен публицист Джон Джоселин (1891 ~ 1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „ Медитации върху знаците на зодиака ” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до същинска духовна просвета, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна просвета.

(Scorpio and Libra, Antique map - Alexander Jamieson Celestial Atlas-Plate, 1822)

Скорпионът, осмият знак на Зодиака, е знак на огромно напрежение и на прекаленост, по този начин разнообразни, както са двата признака - Скорпионът и Орелът. Всеки знак на Зодиака има своята позитивна и негативна страна. Твърде постоянно незнаещите преценят знаците единствено по тяхната негативна страна и по подобен на чин не обичат някои знаци. За злощастие, Скорпионът е повече необичан, в сравнение с кой и да е различен знак. Обаче тази мощна част на Зодиака бе, която още рано в еволюцията на индивида подбуди виталните сили и подтикна материята към живот; и по-късно този същият знак умъртви живото създание, с цел да го приготви за ново планетно битие, което да води еволюцията напред до по-висока октава. Така, съзвездието на Орела стана също и на Скорпиона, носещ жилото на гибелта. В своята низша степен Скорпионът изродява и ужилва индивида, от време на време до гибел, та човек да се разсъни и да потърси светлината на истината и тъкмо посредством такива превръщания Скорпионът става Орел. В тази по-висша степен Орел, индивидът има мощна мисъл и извънредно остро предусещане в хората и нещата. Възраждащата работа се намира в този магичен знак, който ръководи гибелта, мъртвите и възкръсването от мъртвите - въздигане от Скорпиона до Орела, който се вие над планинските върхове и чийто полет е повече обвързван с небесата, в сравнение с със земята. 

Скорпионът е обвързван с окултната просвета, само че изключително с тези степени от нея, които са свързани с възраждането, с естеството на гибелта, умрелите, с нашето отношение към тях и с това по какъв начин гибелта води до живот на по-високо равнище. Тук пораждат магическите сили и силите за възобновление. Силната воля в низшия, нееволюирал човек служи единствено на егоистичните му и не въздържани долни апетити и стремежи, до момента в който при напредналата душа, волята може да се прояви като лечителна мощ и в плодоносни, позитивни и градивни каузи. Така, тук може да се намерят два типа мощ, която работи като голяма движеща сила, две крайности по този начин разнообразни една от друга, както два та признака - Скорпион и Орел.

Душата на индивида Скорпион е най-дейна най-вече в неговите усеща. Все още не работи доста умна, духовна сила; по този начин възприятията му го държат плебей и те са в съответствие с астралния или нравствен свят, светът на желанията, от най-низшите до най-висшите. Тези разнообразни сили са свързани или с Луната или със Слънцето; затова възприятията ще бъдат или психологични, водни, прочувствени и от примитивен порядък или пък ще бъдат огнени и от сърцето - надлежно от под или от над диафрагмата.

В никой различен знак не може да се откри толкоз мощен подтик за положително или за зло. В ненапредналите този подтик работи в природата на низшите стремежи и егоистичната персона с непрекъсната упоритост. Никак не е чудно, че Скорпионът дава подчертани компликации за оня, който желае да върви нагоре, тъй като този, които не се подава на изкушенията на Къндри и става Парсифал, би трябвало да се е справил с грозната змия, която лежи в блатата на низшата природа, чудовищната девет глава Хидра, знак на невъзродения, буен човек. Нейните глави не могат да бъдат отрязани, тъй като в случай че бъдат отрязани на мястото на всяка отрязана глава ще изникнат две нови, в случай че не бъде обгорена, притъпена. Това значи, че възприятията и желанията не могат безвредно да бъдат потискани; те би трябвало да бъдат преобразявани и тогава индивидът се възражда и се поражда себеконтрол. Няма несъмнено връщане обратно към Бога, в случай че този примитивен скорпион на Себето е единствено подтиснат, само че не и изцяло видоизменен.

Тъй като Скорпионът е знакът на боеца и на бойното поле на желанията и на душевния свят, където индивидът би трябвало да се бори, с цел да стане победител, това изказване, отъждествяващо всяко свещено предпочитание с волята на Бога, става значително, в случай че желаеме да преценим Скорпиона езотерично. В него е закотвена силата, създаваща желанията, която постоянно е упорита и мощна. Според възрастта на душата и насъбраните задължения от предишното ще бъдат и нападенията на страданията и огромните борби; неистини и сласт ще го атакуват, ще гори в пъкъла, до момента в който най-сетне бъде заставен да размени лъжите и похота с истина и обич. Това е светлината и направлението, когато желанието стане свещено, божествено. Ето по какъв начин още веднъж ни се акцентира величието на движещата мощ на този магичен знак - възобновление и новораждане.

Лицата Скорпиони са длъжни да разтапят или преобразяват своите персонални ограничавания и задръжки, да се научат да ръководят и управляват своите извънредно мощни страсти и тайния си живот, да усещат мечтани ята си като голям вътрешен склад и непрестанно да желаят да уголемяват своя светоглед като реализиран високи, орлови изкачвания, откакто реализиран новата височина, те ще могат да се освободят от старите, възпрепятстващите ги персонални положения, тъй като Скорпион значи издигането на всяко качество до по-висша октава. Той дава гибел и разложение, а по-късно обновяване и новораждане. Всяко нещо в твор чеството, което е скъпо, непрестанно се издига в по-висока октава на живот и мощ, а силата на знака, където се реализира това издигане на съзнанието, е действеният креативен Скорпион, силата на Орловите Духове. Често Скорпионът се оказва камшик, с цел да може да принуди индивида да се издигне от скорпионовото жило на гибелта и да стане собственик на по-висш живот.

В този най-силен от алхимичните знаци, голямата натегнатост и напън - постоянно и цялостното изродяване - донасят покачване в еволюцията чрез „ измиване за възобновление ". Скорпионът ръководи освен гибелта и мъртвите, само че също по този начин и притежанията на мъртвите; ето за какво завети и наследства са под Скорпиона. В допълнение на това, че ръководи наследства от материално естество, той борави и с нашите душевно-духовни наследства, които носим със себе си от минали животи на земята като наше лично персонално завещание, насъбрано в личното ни духовно Аз. Понастоящем пишем, по този начин да се каже, нашата воля и наследство за идващото ни прераждане. Ние неизбежно сме наследници на резултатите на нашите лични каузи.

Мнозина са предубедени против всякакви знаци от Зодиака, само че болшинството са против Скорпиона, което, несъмнено, е погрешно отношение. Този, който желае да живее в истината и да проповядва нейното Евангелие би трябвало да бъде религиозен и такава богобоязливост е силата на този знак. Нямаше да има Реформация в Европа без Мартин Лутер и нямаше да има Мартин Лутер без Скорпиона, знакът, който му даде позитивната враждебност, с цел да промени насоката на църковната история. При нееволюиралите и слабите Скорпионът се изражда. Тогава индивидът пропада посредством сласт, до момента в който във висшата, Орлова степен той става висшата светлина на отдадения. Посветеният Гьоте имаше за изгряващ знак Скорпион и в него бе Сатурн. Той е най-известен със своя книжовен талант, изключително със своя „ Фауст ", който споделя за битките на душата да реализира вътрешен мир; само че ще пристигна време, когато светът ще осъзнае обемността на духовната и научната международна идея на този създател, академик и мъдрец. Много огромният нравствен академик и висок отдаден Рудолф Щайнер също по този начин имаше за изгряващ знак Скорпион; неговият обхват на проучване във свръхсетивните области и неговото изложение на космоса, дружно с практическото приложение на духовната просвета във всички браншове на живота, са извънредно обемащи - от култивиране на земята до Христовата Мистерия.

Няма нищо хладно у хората, мощни в Скорпиона; при тях е всичко или нищо. Този имобилен знак на натегнатост дава доста подчертани благосклонности и антипатии, лайкове и нехаресвания. Родените под него не си вършат труд да скриват своите мнения; те са прями, подчертани, мощни и неподаващи се. Те стъпват крепко на петите си и прекомерно постоянно имат тежка долна челюст (и от време на време очебиен или сходен на „ орлов клюн " нос; Скорпионът ръководи сетивото мириз). Те са или бойци или борещи се за положителното или злото. Те имат отлични градивни качества, огромна мощ за работа и правят нещата с такава експедитивност и инициативност, че работата се свършва, до момента в който другите още мислят за нея. Нестабилността е белег на оня, който е неподвижен и апатичен. 

В Скорпиона, ръководещ органите на размножението, индивидът е бил измамен посредством тази змиевидна мощ към изродяване, произлизащата от това сласт го е свлякла в прахта, да пълзи като змията, само че с още по-големи гърчения от мъка, като нечистотата и закононарушението най-сетне го принудят към превръщане и възобновление. Така, в този знак на троична мощ посредством нарастване, изродяване и възобновление работи магията, която прави от индивида Скорпион освен това от човек.

Скорпионът ръководи душевния свят, гибелта и следсмъртните положения. Небето и пъкълът са тези области, където очакванията, желанията от земен вид, след гибелта дават плод, осуетяват се или биват унищожавани. Когато се надделее всяка диря от земното, душата се предава на душевния свят и духът тогава е свободен и невъзпрепятстван да продължи своето пътешестване през страната на духа, след което се връща поврат само че през душевния свят към ново преобразяване. Душевният свят е място на величествени противоположности, чийто обхват включва дяволи и божествени същества, грешници и светци, най-преданите и най-разрушителните, тези, които не са победили дракона на долните стремежи и грешките на тези, които са живели един по-висш живот - степента на Скорпиона и степента на Орела - и неутралните хора посред им. Тук е съдилището, за което приказва Апостол Павел: „ Защото всички ние би трябвало да се явим пред Христовото съдилище, с цел да получи всякой заслуженото, съгласно положителното или злото, което е направил с тялото си. " (Второ Коринтиано 5:10) Душевният свят е място за равнене на сметките на Аза.

В Скорпиона човек в действителност може да се издигне в мисълта си до планински върхове или в миг на пристрастеност и неограничаван яд, може изцяло да бъде лишен от мисъл. Чувството е толкоз мощно и по този начин всезавладяващо, по този начин с напрежение и директно настоящо, готово да удари с жилото на скорпиона, че при неразвитите персони такова едно деяние изцяло унищожава мисленето. В миг на подстрекава не, нормално произлизащо от низшите области на душевния свят или от безплътни човешки същества - по този начин наречените мъртви - мисленето въобще бива анулирано и ликвидиране или други жестоки каузи се правят. Всички души Скорпиони имат потребност да ползват самообладание, с цел да предотвратяват моментно загубване на себеконтрол и разумност и да придобият предусещане и схващане.

Само когато изкупим жилото на пепелянката на пътя с противоотровата на Христовата обич и истина, ще престанем да се храним с низши и долни стремежи и усеща и посредством тяхното обновяване ще се издигнем на Орловите криле, с цел да летим и да гледаме лицето на Слънцето. Когато медитираме върху възвишаване то и съвършенство на индивида, дано да мислим и за този осми знак на октавата и еволюционната мощ на Орела. Забележете по какъв начин Скорпионът подхожда на закона на спиралната еволюция, от най-низшето до най-възвишеното. Всички, които желаят да разтопят злия Пазач, които ще се опълчат срещу неговото предизвикателство и ще преминат бариерата, която защищава от прибързано нахлуване в духовните области, би трябвало да изгорят тази преграда посредством обич и неегоистична лоялност. Защото единствено тези, които се повдигнат от низшия живот на сласт и неистини, на огромно незнание и ненавист, печелят крилете на Орела, с цел да се повдигнат и полетят към небесни висоти.

Щом като степента на Орела стартира да се демонстрира, секрети източници на живот се появяват, които от време на време водят даже към посвещение. Когато напрежението и динамичната мощ на Скорпиона се съчетаят с предусещане, индивидът може да придобие по-дълбок взор и доста да реализира както в екзотеричната активност, по този начин и в езотерични изследвания. Чрез „ душевно-рентгеново " предусещане в хората и нещата, този знак дава остра дарба към разузнаване, което се демонстрира на разнообразни равнища, от детектива до духовния откривател. Проникващият взор на подобен човек вижда ясно в душите на другите. Това разузнаване и предусещане може да служи доста добре на положителния диагностик. Лекарите съвсем постоянно имат мощен Скорпион. От този знак излизат най-хубавите хирурзи, със сигурна ръка, непотреперваща и умела.

Главна присъща линия на този знак на скрити и секрети неща е потайността. Спомням си един човек, роден в Скорпиона, който имаше навика да споделя: „ Никога не оставяй лявата ти ръка да знае какво прави дясната ти ", като нямаше никакво разбиране за същинското значение на тази фраза, а я изричаше просто в светлината на потайността на този знак. И въпреки всичко няма нищо скрито, което в миналото да не бъде разкрито, рано или късно, в този живот или в бъдещи въплъщения. Това се отнася също до всяка хипотетична загадка мисъл, без значение дали е добра или неприятна. Онова, което посяваме посредством мисъл, възприятие или дело, това и ще жънем.

Бидейки осмият и октавен знак на Зодиака, Скорпионът е обвързван с еволюцията, а еволюцията е развой на разгръщане, на спирално възкачване, чиито кръжещи спирали в никакъв случай не биха узрели и не биха донесли нов живот посредством тласкане растежа на съзнанието, в случай че не е процесът на сеене и жънене. Еволюцията е самият живот на Бога в пулсиращи туптежи на поемане и издишване, чиято мярка обуславя времето и пространството, сезоните и епохите и, посредством Христос, основава изискванията на ориста за ефикасната работа на причина и следствие. Така съвършеното Слово изговаря и построява космоса, а хармонията на сфери те показва реда, който е възвишен и заради който законът за сходствата след време ще докара до ситуацията, когато волята на Бога ще бъде и на Земята, както е на небесата.

Както би трябвало да се изкачим на най-високата планина, с цел да имаме най-хубавия и отдалечен аспект, по този начин би трябвало да се обърнем към най-великото от Евангелията, с цел да почерпим най-дълбокия мироглед за Божия проект по отношение на индивида и нашата планета. Този мироглед намираме в Евангелието на Св. Апостол Йоан, Евангелието, чийто знак е Орелът от знака на Скорпион. В никое друго Евангелие не намираме толкоз все обхватни, преобразяващи, свръхсетивни, безконечни хрумвания, които летят и кръжат като орелът във висините, надалеч над ежедневните случки на земното поле. Свръхсетивните хрумвания са крилете, които ни отнасят до висините на безконечната, божествена мъдрост в Орловата област на осъществявания с мъдрост Херувим на Скорпиона.

От „ Медитации върху знаците на зодиака ”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Изображение: Scorpio and Libra, Antique map - Alexander Jamieson Celestial Atlas-Plate, 1822 - commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР