Английската актриса, родена в България, Доля Гавански, влиза в ролята

...
Английската актриса, родена в България, Доля Гавански, влиза в ролята
Коментари Харесай

Доля Гавански - от лондонския Бродуей до "18% Сиво"

Английската актриса, родена в България, Доля Гавански, влиза в ролята на Стела в новия филм на Виктор Чучков – наследник „ 18% Сиво “, по книгата на Захари Карабашлиев.

Доля играе дамата на Зак (Руши Видинлиев), поради която той се впуска в бясно премеждие прекосявайки няколко страни в Европа и срещайки се с разнообразни хора по пътя си.

„ Ролята доста ме трогна, както и цялата история и кино лентата го върших от сърце. Толкова доста българи се реалокираха в Англия в търсене на реализация или по други аргументи, разграничени от другари, фамилии, от своя дом. Аз чувствам тези хора и ненапълно и моята история е обвързвана с това. Светът е в огромно придвижване както в никакъв случай до в този момент. Моята героиня Стела носи чертите на актуалната жена, тя обича своя мъж, само че и стои наедно със него, тя е независима, герой, само че и нежна. Мисля, че във кино лентата доста дами ще припознаят себе си “, споделя актрисата, която работи по сюжета дружно с Хилари Нориш.

„ Целият развой на основаване на кино лентата беше специфичен, с нови сътрудници и другарства, за мен имаше нещо магично в това да играя за първи път в български филм, в който и моят обичан град Варна има значима роля, както и България, която доста обичам “, споделя още Доля.

Доля Гавански е родена във Варна, майка ѝ е българка. Тя израства в Белград, Самарканд, Санкт Петербург и Москва. Учи актьорско майсторство в Москва при заслужилия актьор Владимир Федоревич Гордеев, възпитаник на Андрей Тарковски, след което е призната в Лондонската актьорска академия. Завършва и университета Кеймбридж и пази докторантура на тематика Мейрхолд и съветски спектакъл.

Доля живее в Лондон. Работила е с редица международни имена като известния артист, комедиант и продуцент Стийв Куган, артиста Роб Брайдън, театралния режисьор Макс Стафорд Кларк и артистичния шеф на Royal Shakespeare Company сър Тревор Нън.

Има доста функции в театрални постановки от Шекспир до модерни създатели, като да вземем за пример в West End (Лондонския Бродуей) в Rock N Roll на Том Стопард с Доминик Уест, както и многочислени телевизионни и радио драми на Би Би Си.

В основната роля в „ Дамаскус “ си партнира с Юън Бремнер от „ Трейнспотинг “. А по Би Би Си дебютира в ролята на Мона Лиза в сериала “Леонардо ”, където си партнира дружно с носителя на Оскар Марк Райлънс.

Участва във филми на Майкъл Уинтерботом, Сузана Уайт, Анджелина Джоли, Любиша Самарджич и други, а напоследък, придобива международна известност с играта „ Overwatch “, в която тя озвучава „ най-силната жена в света “ Заря.

През 2015 година основава лична продуцентска компания “Thea Films ”. Доля е и продуцент, както и създател на няколко сюжета и радиопиеси за Би Би Си.

Във кино лентата „ 18% сиво “ влюбените Захари и Стела се местят от Варна в Лондон, следвайки своята фантазия. Но оцеляването в новата страна не е толкоз елементарно, и когато жена му го напуща, Захари се насочва на бясно странствуване от Лондон до Берлин, по време на което среща поредност от невероятни хора.

Това е пътешестване, което разкрива истината за неговата изгубена обич, и в последна сметка го довежда до неуместни открития за самия него.

Режисьор на „ 18% сиво “ е Виктор Чучков – наследник.

Сценарият е дело на Хилари Нориш, Доля Гавански, Захари Карабашлиев. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е на Виктор Чучков.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР