Англия е изключителна държава. Тук модерността в целия си блясък

...
Англия е изключителна държава. Тук модерността в целия си блясък
Коментари Харесай

Защо в Англия управлява кралицата, а не кралят?

 кралица-Елизабет-Втора

Англия е изключителна страна. Тук модерността в целия си искра е в непосредствена непосредственост до традициите, почитани още от Средновековието, и не всеки път разбирани от представители на други култури. Така да вземем за пример тук към момента господства кралската династия, както е било особено за европейското Средновековие. Но в това време на власт е кралицата, лице от женски пол, което даже за средновековна Европа би било доста чудноват и необичаен миг.

Как се е случило това? И актуалното ръководство на Елизабет II изключение ли е? За да отговорим на всички сходни въпроси, би трябвало да се обърнем към особеностите на британското престолонаследие и историята. 

Може ли жена да наследи английския трон?

Самото име на Елизабет Втора ясно споделя, че тя не е първата британска кралица. Жените в действителност могат да наследят британския престол – в Закона за наследството от 1701 година това право се дава на нежния пол. Но в началото не било по този начин.

Майката на първата кралица на Англия Елизабет Ан Болейн персонално се борила за това право, с цел да може щерка й да седне на трона. Анна скоро била екзекутирана за държавна измяна, само че наследствените права на дамите останали непроменени.

Първоначално било по този начин, че жена можела да седне на английския престол единствено в един случай – в случай че нямало други наследници от мъжки пол. Така че, в случай че принцесата имала братя, даже по-млади, те били първите кандидати за престола. Ако нямала братя или пък в случай че те се отказвали от наследяването на трона, пълноправна кралица можела да стане и жена.

През 2011 година разпоредбите за заместничество на престола във Англия бяха преразгледани и бяха направени избрани промени по този въпрос, правейки системата по-модерна и подобаваща за съществуващите морални правила.

Днес всички наследници, без значение от пола, се смятат за равнопоставени претенденти и се отдава желание на най-възрастните. Също по този начин належащо условие е спазването на протестантската религия, само че в това време браковете с католици въобще не са неразрешени. В предишното това е било неразрешено.

Как Елизабет Втора е стъпила на трона?

Първоначално Елизабет е била едвам третият кандидат, само че Едуард Осми абдикира и страната се оглавява от бащата на бъдещата кралица Джордж Шести. Монархът нямал синове, другояче най-големият от тях щеше да се възкачи на трона. В тази обстановка, след гибелта на татко си, кралица станала Елизабет II. По това време кралицата е на 26 години.

Интересен факт: Елизабет се омъжва за херцога на Единбург, само че той остава с купата принц-консорт, която не дава никакви права за трона. Дори да беше живял по-дълго от Елизабет, след нейната гибел той щеше да стане просто принц.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР