Англиканският архиепископ, носител на Нобеловата награда за мир и емблематичен

...
Англиканският архиепископ, носител на Нобеловата награда за мир и емблематичен
Коментари Харесай

Почина Дезмънд Туту - емблематичният борец срещу апартейда в Южна Африка |

Англиканският архиепископ, притежател на Нобеловата премия за мир и емблематичен герой против апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту умря през днешния ден на 90-годишна възраст, заяви президентът на РЮА Сирил Рамапоса, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът показва " от името на всички южноафриканци дълбоката си тъга " по отношение на кончината на Туту, който е знакова фигура в историята на Република Южна Африка, се споделя в изказване на Рамапоса.

Кончината на Туту е " нов погребален епизод от сбогуването ни с едно потомство на изключителни южноафриканци, което ни завеща една освободена Южна Африка ", посочи Сирил Рамапоса.

Туту бе " извънредно образован човек, той бе честен и неотстъпчив в битката със силите на апартейда, той беше също по този начин гальовен и сензитивен в състраданието си към хората, които страдаха от потисничеството, несправедливостта и насилието при апартейда ", съобщи още южноафриканският президент.

Туту от няколко месеца имаше здравословни проблеми, отбелязва Франс прес. Той спря да приказва на публични места, само че постоянно отправяше привет към камерите, които отразяваха неговите прояви, като да вземем за пример когато бе отишъл в болница, с цел да се имунизира против COVID-19 по време на рождения му ден през октомври, когато навърши 90 години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР