Ангела Меркел се впуска в четвъртия си мандат като германски

...
Ангела Меркел се впуска в четвъртия си мандат като германски
Коментари Харесай

Бурни времена чакат Меркел в четвъртия й мандат като канцлер на Германия

Ангела Меркел се впуска в четвъртия си мандат като немски канцлер в бурни времена - подложена на напън да укрепи разединения Европейски съюз и да потвърди, че демократичната народна власт може да надделее в противоборството със засилващия се протекционизъм на Съединени американски щати и самоувереността на Китай и Русия.

Меркел, която е канцлер от 2005 година и е най-дълго управлявалият водач в Европейски Съюз, постави клетва в сряда с " огромна коалиция " на огромните партии в Германия. С това бе комплициран краят на шестмесечен дрейф след изборите през септември, през което време гласът на Германия по света отслабна поради вътрешнополитическата невъзможност.

Сега Меркел може да концентрира цялото си внимание върху неща като предлагането на Еманюел Макрон отпреди месец за амбициозни промени в Европейски Съюз и неговия валутен съюз или заканите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за налагане на търговски цени за Европейски Съюз и дори за мита върху автомобилостроителите в Германия.

Шейсет и три годишната Меркел от дълго време отхвърля възгледа, че би трябвало да бъде възприемана като " лидер на свободния свят " след избирането на Тръмп - неизвестен в Германия и другаде из Европа. Тя споделя, че нито един човек или страна не може да реши всеки проблем.

Но когато публично утвърждаваше нейното държавно управление, немският президент Франк-Валтер Щайнмайер посочи упованията си, че

Германия би трябвало да служи като образец

По думите му " това са години на тестване за демокрацията ", когато властнически други възможности получават доверие. Той добави, че манталитетът " всеки против всеки " се популяризира по света, в това число в комерсиалната политика. " Очакванията на нашите другари и сътрудници са големи, изключително в Европа " сподели Щайнмайер. " Мнозина чакат, че ние в Германия ще покажем, че демократичните демокрации са способни да работят и да посрещнат бъдещето ", добави той.

Първото пътешестване на Меркел в чужбина ще я води в петък в Париж, където тя ще се срещне с Макрон. В изказвания, оповестени в сряда в немския ежедневник " Франкфуртер алгемайне ", френският водач е представен да споделя, че " в случай че Германия не се задвижи, част от моя план е наказан на неуспех ". " Не помислям и за секунда, че европейският план може да успее без или против Германия ", прибавя той.

Италия навлезе в следизборна политическа скица тъкмо когато тя завърши в Германия. Налице е също растящо напрежение сред западните страни и страни от Източна Европа като ръководените от националистически държавни управления Полша и Унгария.

" Има огромна рецесия на мултилатерализма

и най-хубавият отговор е мултилатерализмът под формата на Европейския съюз, единната позиция на страните членки ", сподели Меркел пред телевизия А Ер Де, когато в сряда бе запитана за комерсиалния спор сред Европа и Съединени американски щати. Тя добави, че разчита на договарянията, само че Европа не би трябвало да се опасява да предприеме свои ограничения, в случай че това е належащо.

У дома Меркел ще би трябвало да пази единството на своята евентуално

най-крехка държавна коалиция.

Очаква се това да бъде последният й мандат на канцлер. Запитана дали това е по този начин, тя отговори: " Винаги давам отговори, когато е належащо. "

Новата коалиция включва същите партии като в последното й държавно управление - нейният Християндемократически съюз, баварската сестринска партия Християнсоциален съюз и левоцентристкатата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), само че построяването на новата администрация бе небивало мъчно, откакто през септември и трите партии изгубиха забележителна част от поддръжката си.

Парламентарният избор в сряда за преизбирането на Меркел стана 171 дни след изборите, което беше два пъти по-дълго от предходния връх. Първоначално социалдемократите възнамеряваха да излязат в съпротива поради пагубно най-ниския си избирателен резултат от Втората международна война насам. Но Щайнмайер ги подтикна към насилствен поврат, откакто през ноември се провалиха договарянията сред Меркел и две дребни партии.

Меркел можа да заеме поста едвам откакто две трети от членовете на ГСДП утвърдиха съдружното съглашение с десноцентристите, реализирано предишния месец. Тъй като всички съдружни партии желаят да изпратят сигнали за обновяване, тя оглавява много изменен кабинет.

Най-малко 35-има депутати от обединението не я поддържаха във вота в сряда, извоюван с 364 против 315 гласа в Бундестага, а Меркел взе единствено осем гласа повече от нужното безусловно болшинство. Опозиционни водачи описаха това като

удар по престижа й,

въпреки че този резултат беше сходен на резултатите при започване на предходните " огромни обединения " на Меркел.

Срещу нея има раздробена съпротива отпред с националистическата " Алтернатива за Германия ", която влезе през септември в Народното събрание след твърда акция против Меркел и решението й през 2015 година да допусне в страната огромен брой мигранти. " Ние имаме намерение да решим проблемите на тези, които в символ на митинг гласоподаваха за тази партия, и по тази причина се стремим да я създадем по-малка и в случай че е допустимо, да я изведем от немския парламент ", сподели Ангела Меркел. (БТА)

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (268)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР