Ангел Иванов е изпълнителен директор на Лирекс Хай Тех“, един

...
Ангел Иванов е изпълнителен директор на Лирекс Хай Тех“, един
Коментари Харесай

Ангел Иванов: Пандемията отвори стотици уязвими на кибератаки точки

Ангел Иванов е изпълнителен шеф на „ Лирекс Хай Тех “, един от водачите в региона на киберсигурността у нас. Той е част от компанията от 2007 година, като през 2008 година основава офиса на „ Лирекс Хай Тех “ в Република Северна Македония, което управлява сполучливо и до през днешния ден. Дълги години е търговски шеф, а от 3 години е изпълнителен шеф на сдружението. 

Ангел Иванов ще взе участие в дискусионния панел „ Потребители и технологии във финансите “, който ще се организира на 27 октомври 2021 година в границите на годишния б

Събитието ще бъде излъчено онлайн в уеб страницата и Фейсбук събитието

- Г-н Иванов, по какъв начин се трансформираха условията за обезпечаване на киберсигурност от началото на пандемията?

- Пандемията отвори стотици уязвими точки за всяка една компания заради нуждата от отдалечена работа. VPN свързаността е в директна взаимозависимост с положителната интернет връзка. Дори и при най-малките спирания на връзката, VPN-а се разпада, а оттова нашите “home office ” местоположения стават все по-уязвими. Най-доброто решение е да подсигурим отбрана на всички приложения за колаборация – Zoom, MS Teams, WebEx, Skype, като се обезпечи бекъп, и се поддържат съответни отбрани против хакерски пробиви, фишинг офанзиви, определяне на злотворен надзор от разстояние и други за отдалечените машини. Решението, което изберем би трябвало да дава елементарно ръководство за всеки един съставен елемент, а в най-хубавият случай да е доставено от един производител, един снабдител на тази услуга.

- Кои бяха трите най-големи хакерски пробива в световен аспект за последните 12 месеца и какви бяха следствията от тях?

- За годината до момента известни станаха над 10 такива случая, а евентуално доста други са били позволени като проблеми без да се оповестяват обществено. Жертви станаха корпорации от мащаба на Kia Motors, Acer, Brenntag, Colonial Pipeline и още доста други. Примерът с тръбопровода за горива Colonial Pipeline e индикативен – за повече от 5 дни редица американски щати имаха лимитирано подаване на гориво. Това докара до опашки, скупчвания и безпорядък по бензиностанциите. Компанията се видя принудена да заплати на хакерите 4,4 млн. $ откуп. Всъщност съгласно проучване на PurpleSec междинният откуп, който тази година е бил плащан за хакерски пробиви е с 80% по-голям, в сравнение с през 2020 година Нека не забравяме и какъв брой огромни бяха известните хакерски офанзиви в България: като стартираме с пробива и изтеклата информация от Национална агенция за приходите, изтеклите 21 Гбт от iCard и напълно неотдавна големите усложнения с преброяването точно поради хакерска офанзива.

- Кои сектори са най-уязвими на сходни офанзиви?

- Фокусът пада върху промишленостите, които са най-чест обект на офанзива през 2021 година – става въпрос за огромни корпорации, общини или други представители на администрацията, просветителния бранш, опазването на здравето.

***

Регистрационна форма и стратегия на форума ще откриете
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР