Анемията е водеща в списъка с кръвни заболявания. Това заболяване

...
Анемията е водеща в списъка с кръвни заболявания. Това заболяване
Коментари Харесай

Диета за лечение на хора с анемия

Анемията е водеща в листата с кръвни болести. Това заболяване може да бъде разказано по следния метод: синдром, при който броят на еритроцитите понижава и концентрацията на хемоглобин в кръвта внезапно понижава.

Това нарушава метаболизма на кислорода и човек стартира да изпитва срив, болки в сърцето, унесеност и световъртеж. В тежки случаи, при липса на лекуване и вярно хранене, анемията води до белодробна непълнота, хипотония, развиване на сърдечно-съдови и онкологични болести.

Причините за анемия най-често са генетика, болести на вътрешните органи, пострадвания или погрешен метод на живот. Например, в риск са хората, които са изгубили доста кръв заради контузия или интервенция. Жените с значителни менструации постоянно са склонни към анемия. Причината за анемия може да бъде гастрит, стомашни язви, хемороиди и онкологични болести.

Неправилното хранене, небалансираното хранене и неналичието на витамини също са причина за спада в равнищата на хемоглобина. Например желязото, фолиевата киселина, витамините С и В непосредствено въздействат върху образуването на червени кръвни кафези. Тяхната липса в диетата на деца и възрастни води до развиване на анемия. Следователно ролята на вярното хранене е доста значима при лекуването и профилактиката на болестта.

Лечебна диета при анемия

Основните правила на сформиране на меню за желязодефицитна анемия са:

- надзор на калориите;

- понижаване на каузи на мазнините и въглехидратите;

- поддържане на салдото на желязото и витамините.

Първото предписание: диетата наложително би трябвало да съдържа храни, богати на протеини, защото те способстват за по-добро асимилиране на желязото. Мазнините и въглехидратите за пациенти с анемия са " безполезни ", техният дял в диетата не би трябвало да надвишава нормата. Няма съществени ограничавания, само че се предизвиква рационален метод. Например, захарта би трябвало да се размени с мед, а десертите, приготвени от плодове, да се избират пред сладкишите.

Друго предписание, към което би трябвало да се придържат анемичните пациенти: не подценявайте течните ястия. Супи, бульони и сосове подтикват секрецията на стомаха, което предизвиква по-доброто асимилиране на питателните субстанции.

Третото предписание се отнася до приема на течности. Най-добре е да пиете минерални води с по-високо наличие на желязо. Препоръчва се да изключите безалкохолните и газирани питиета от менюто, като ги замените с чай от шипка или компот от сушени плодове, сокове от нар, алена боровинка, ябълки, цитрусови плодове.

Правилната диета при анемия включва потреблението на набор от храни, богати на протеини и желязо:

- черен дроб;

 зеленчуци при анемия

- месо от заек, пуйка, пиле, агнешко, телешко;

- яйца – кокоши или пъдпъдъчи;

- елда, овесени ядки, просо, ечемик, бобови, лен, сусам;

- ядки - лешници, орехи, фъстъци и др;

- морска риба и морски дарове;

- пълнозърнест хляб;

- мед, конфитюри;

- мляко, кисело мляко, извара, заквасена сметана, кефир, масло;

- плодове (боровинки, малини, цариградско грозде, ягоди, грозде, ябълки, праскови, сливи, банани, дюля и др.) – сушени, пресни или печени;

- зеленчуци и зеленолистни (цвекло, моркови, домати, тиквички, спанак, коприва).

Диетолозите предлагат съчетание на протеинова храна и „ витаминна “ храна: лечебният резултат с такава диета се реализира по-бързо. За да поддържат витаминния баланс пациентите с анемия би трябвало постоянно да употребяват:

- плодове, богати на витамин С (офика, касис, цитрусови плодове, кайсии, ягоди);

- мляко с мед за възобновяване на витамин В12 (кобаламин) в организма;

- ядки (бадеми, фъстъци), цитрусови плодове, зеленчуци и други храни, съдържащи фолиева киселина.

Нежелани храни

Вижте кои храни би трябвало да бъдат изключени от менюто. Те включват съставки, които пречат на усвояването на желязото:

- лоени мазнини, свинска мехлем, маргарини;

- топени и пушени сирена;

- сос и подправки с лют усет, оцет, горчица, черен пипер;

- тлъсто месо, салами, пушени меса, месни консерви;

 потребни храни при анемия

- туршии и саламура;

- кафе, чай, газирани питиета, мощен алкохол;

- тестени продукти; кремообразни сладкиши, торти;

- храни с огромен ресурс от калций.

Диетични рекомендации

По отношение на енергийната стойност лечебната диета при анемия съдържа до 3500 ккал. Когато съставяте меню за всеки ден от диетата, значимо предписание е да се устоя на дневната потребност от хранителни субстанции, витамини, микроелементи. Храната би трябвало да съдържа 120 г протеин (16% животински), 90 г мазнини (30% растителни), 350 г въглехидрати, 200 мг витамин " С ", 30 мг ниацин. Съдържание на витамини от група А, В6, В1, каротин. В случай на анемия се избират храни с задоволително наличие на натрий, калций, фосфор и стоманени детайли.

Как да си създадем вярното меню за болнав пациент, с цел да извлечем оптималната изгода и да се насладим на усета? Диетолозите поучават ежедневната диета да се раздели на 5 хранения. Някои препоръки за създаване на всекидневно меню при анемия:

- Закуската не би трябвало да бъде пропускана. Може да включите каша от овесени ядки или елда, пилешки дробчета, зеленчукови салати, омлет, конфитюр, масло, пълнозърнест самун, млечни артикули. Сок от алена боровинка или компот от горски плодове са идеални като напитки;

- За лека закуска в офиса вземете ябълки, ядки, сушени плодове, чаша кисело мляко или варено яйце;

- За обяд пригответе чорба или бульон и ядене от месо с гарнитура от зеленчуци. За десерт можете да приготвите плодова салата или плодов сок;

- Нискомаслена извара или кисело мляко с мед е превъзходен вид за лека следобедна закуска, може да добавите и чаша чай;

- Вечерята би трябвало да е нискокалорична и здравословна. Препоръчваме печена риба или леко месо със салата от пресни зеленчуци и билки, може и малко картофи. За десерт се предлагат плодове.

Когато съставяте меню за всеки ден, контролирайте съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати. Комбинирайте ястия по подобен метод, че тялото обезпечено да получава желязо, фолиева киселина, витамини С, В. Формирайки диета с преобладаване на протеинови храни, не забравяйте за фибрите: зеле, целина, моркови, цвекло, домати, зеленчуци ще оказват помощ на стомашно-чревния тракт, за пречистване на организма и обезпечават чудесно асимилиране на питателните субстанции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР