Андрей Якунин има и руско, и британско гражданство. Той беше

...
Андрей Якунин има и руско, и британско гражданство. Той беше
Коментари Харесай

Норвегия оправда син на руски бизнесмен, близък до Путин, обвинен в пилотиране на дрон

Андрей Якунин има и съветско, и английско поданство. Той беше задържан в град Хамерфест, Северна Норвегия на 17 октомври, откакто плавал с платноходка към арктическия архипелаг Свалбард и около крайбрежията на Норвегия.

 

Докато прекосявал към Свалбард 47-годишният Якунин разполагал с два дрона, които са били пилотирани няколко пъти над архипелага, ситуиран на повече от 800 км от континенталната част на Норвегия. Съдът показва, че самият той е направил част от полетите по време на плаването си, както и до момента в който практикувал алпийско катерене.

 

Норвежки закон постановява, че съветски компании и жители нямат право да употребяват летателни апарати " за кацане, политане или полет над норвежка територия ". Страната не е член на Европейския съюз, само че постоянно ползва идентични ограничения и одобри възбраната след началото на войната в Украйна.

 

Съдът, който разглеждаше делото, отсъди нощес, че пилотирането на дрон като занимание не попада под ударите на закона. " Удоволетворени сме, само че не и учудени от решението на съда, който реши, че Андрей Якунин не е направил закононарушение в Норвегия ", разясниха неговите юристи.

 

От прокуратурата, която изиска 120 дни затвор за Якунин, оповестиха, че ще внесат митинг против правосъдното решение.

 

Андрей Якунин е наследник на съветския предприемач Владимир Якунин, непосредствен другар на президента Владимир Путин. Якунин старши беше включен в листата със глобени лица от Държавния департамент на Съединени американски щати след анексирането на Крим през 2014 година

 

Сигналите за видяни полети с дронове наоколо до петролни и газови платформи на огромния скандинавски експортьор и член на НАТО зачестиха през последните седмици. Норвегия задържа няколко съветски жители за полети с дронове или снимане на стратегически за страната обекти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР