Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ-СДС, фейсбукАндрей КовачевДнес, точно преди Великден

...
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ-СДС, фейсбукАндрей КовачевДнес, точно преди Великден
Коментари Харесай

Позицията на Кирил Петков е пълна капитулация за България пред страна-кандидат


Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ-СДС, фейсбук
Андрей Ковачев
Днес, тъкмо преди Великден слушах Кирил Петков за Република Северна Македония! Потресен съм, този човек явно нищо не схваща от това, за което приказва. „Съветът на министър-председателите“ бил взел към този момент решение да пусне Македония и в този момент България нямала право повече да блокира…? Нека попита какво мисли за това френският „министър-председател“ Макрон и най-много българското Народно заседание.

Също по този начин да прочете деликатно и позициите, изразявани от България през 2020г. и 2021г. на всички съвещания на Съвета по РСМ, както и самото решение на Съвета от март 2020г. година, където добросъседството е записано като аршин. Трябвало да вдигнем незабавно ветото, с цел да не дойдели националистите на власт в Скопие? Явно желае те да дойда в София?

Щял да „премести“ ветото, и „госпожа Урсула“ му била дала обещание това. Щели сме да оставим за по-нататък „условието за регистриране на българите в конституцията“, каквото прочее изискване в българската Рамкова позиция официално не съществува.

Не знам дали е желал да го каже и дали го осъзнава, само че индивидът ни сподели че „би било неуместно да се запъваме“ и че не има намерение да съблюдава нито досегашната позиция на Народното събрание, нито решенията на Консултативния съвет при Президента, нито съдружното съглашение на четворната коалиция по тематиката.

От изявлението му разбрахме също, че най-малко, популярност на Бога, „популизмът“ щял да му бъде единствено „на второ място“ измежду приоритетите…

Да се смеем ли, да плачем ли?!

Нашите условия би трябвало да са записани в Преговорната рамка (както нормализацията с Косово е записана в Преговорната рамка на Сърбия) – това е най-сигурната гаранция, че РСМ ще извърши всичко належащо.

Кирил Петков предлага в Преговорната рамка да няма нищо, а България да направи едностранна декларация, че си резервира правото да стопира РСМ в преговорния развой, както и Председателството да съобщи, че отбелязва тази декларация, а Европейска комисия да каже, че ще следи този развой в хода на договарянията.

Тоест, България да съобщи, че резервира правото си да се държи като държава-членка на Европейски Съюз!!! Взимането на записка от Председателството няма правна стойност, то е всъщност коментар, който се отбелязва в протокола на съвещанието, само че не задължава нито страната-кандидат, нито държавите-членки. Декларацията на Европейска комисия, че щяла да следи процеса също не дава никаква гаранция за осъществяване от страна на държавата-кандидат.

Европейска комисия не взима решение за присъединението към Европейски Съюз. Европейска комисия има една съществена роля в преговорния развой – да прави оценка готовността на страната-кандидат, да отваря/затваря преговорните глави и да рапортува за това на държавите-членки на Европейски Съюз, които взимат решението. Те обаче не са длъжни да се съобразят с нейната оценка (т.напр. Европейска комисия от 10 години предлага РСМ да стартира договаряния, само че това не се случва).

Позицията на Кирил Петков, която има желание да предложи на Народното събрание, както и да я опакова, е цялостна капитулация за България пред страна-кандидат, която в последните дни изключително води невиждана истерична акция против всичко българско.

Абсолютна политическа некомпетентност е в този миг министър-председателят да унижава България по този метод! Кое постанова това? Какво му „вика“ Урсула и той какво и „вика“, че би трябвало ние, българите, да бъдем сложени на колене.

За Украйна го е боязън да помогне с отбранителна техника, за РСМ е подготвен на всичко, с цел да извърши някакъв очевидно стихотворец от него безапелационен и самостоятелен ангажимент.

Тотална неразбория и външнополитически безпорядък и срам и по двете тематики – Украйна и РСМ!

Надавам се, че ще има разсъдък и няма да мине това безумство.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР