Андре Шюнке ард,Два фактора са изиграли роля за решението на

...
Андре Шюнке ард,Два фактора са изиграли роля за решението на
Коментари Харесай

Путин никога не е притежавал всемогъщество

Андре Шюнке ард,

Два фактора са изиграли роля за решението на Евгений Пригожин да приключи опита за бунт и да одобри гаранциите за сигурност, дадени му от Путин, споделя в изявление за АРД експертката по съветски тематики Сара Пагунг. Първо - не го поддържаха никакви съветски елити. И второ - той може би е получил всичко, което е желал, най-много заричане за промени в командването на съветската войска. Политоложката напомня многомесечната борба на Пригожин с военния министър Шойгу. Според нея в последна сметка към момента не се знае дали Путин въобще може да извърши настояването на Пригожин, тъй като в случай че отстъпи пред такова изнудване, това ще отслаби личната му позиция.

" Путин нямаше нито един верен ход в този момент "

Тя счита, че Путин е показал уязвимост и по друга линия: когато в рамките единствено на часове първо упрекна Пригожин и хората му в измяна, а след това ги амнистира. Когато в събота потеглиха новините за похода на Пригожин към Москва, Путин просто беше задължен да реагира, споделя политоложката. И прибавя обаче, че с първото си изказване Путин е придал на метежа спомагателна значителност. На процедура властелинът в Кремъл не е имал нито един верен ход в този миг, счита тя.

В резюме Сара Пагунг твърди, че Путин в никакъв случай не е имал всемогъществото, което му приписват най-много наблюдаващите в Европа, и че в действителност може би въобще не е правилно, че е невероятно той да отстъпва и да прави взаимни отстъпки. Когато властта му е застрашена, той вероятно ще бъде подготвен за това, твърди Пагунг. Тя прибавя, че рано или късно имиджът на Путин като всесилен управник в Русия ще се пропука, а това в средносрочен и дълготраен проект ще сътвори главоболия на режима. Тя не знае обаче до каква степен това ще проличи незабавно, до каква степен още в този момент ще се появи конкуренция сред другите елити и ще се образуват контраелити - просто всичко се случи прекомерно бързо и изненадващо, споделя политоложката.

Сара Пагунг счита, че поддръжката в Кремъл за Путин към момента е налице - признаци за противоположното по този начин и не се появиха по време опита за бунт. Но едвам през идващите дни ще се види какви тъкмо са настроенията, чака тя. Според нея това ще проличи от изказванията на представители на елитите, както и това дали и кои хора ще бъдат изправени пред съда или просто ще изчезнат.

По тематиката за наемниците от " Вагнер " политоложката счита, че те са поемали доста значими задача в украинската война, освен това освен в горещи точки като Бахмут, само че и другаде. Поемали са ги, тъй като в огромната си част са добре подготвени и имат доста военен опит. Така че съветската войска фактически ще има проблем без " Вагнер ".

Как тъкмо да води Русия войната?

В края на изявлението си пред публичната медия АРД Сара Пагунг напомня, че без значение от последния спор, Путин и Пригожин имат едно и също отношение към войната против Украйна. И Пригожин неведнъж акцентира поддръжката си за тази война, въпреки че очевидно е на малко по-различно мнение за това по какъв начин би трябвало да се води тя.

Политоложката обобщава: " Не имам вяра, че съветската страна ще отстъпи. Просто сега малко се укрепват моралът и очакванията на украинците и на Запада, тъй като проличаха пукнатините в системата и нейната уязвимост. Нека да забележим по какъв начин това ще се отрази на бойния дух на съветската армия на фронта. Разбира се, постоянно съществува и заплахата от нова съветска ескалация, даже от нуклеарна ескалация. Аз обаче нямам доверие последните събития да са нараснали този риск. Просто тъй като става дума за вътрешна съветска битка, за вътрешен съветски спор към това по какъв начин тъкмо да се води войната. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР