Анатомия на една кралска церемонияКакво ще се случи на 6

...
Анатомия на една кралска церемонияКакво ще се случи на 6
Коментари Харесай

Епископът на Кентърбъри сънува кошмари с короната

Анатомия на една кралска гала

Какво ще се случи на 6 май 2023 година в сърцето на Лондон
-->
На 6 май целият свят ще впери взор в Лондон, където ще се организира събитие, невиждано от 70 години. Ще бъде коронясан английският монарх Чарлз Трети, който наследи на престола умрялата на 96 години негова майка Елизабет Втора. По предварителни проекти церемонията, с която Чарлз ще влезе в историята, ще отразява това, което е английската монархия през днешния ден - знак на традицията, само че и на нововъведенията и на страстите на сегашния ХХI век.

Заветният ден ще стартира с върволица, в която кралят и кралицата ще пропътуват с колесница дистанцията от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство. Очаква се Кралската върволица да е дълга съвсем 2 км. 

Церемонията по коронацията стартира в 11 ч. локално време (13 ч. българско) и ще продължи към два часа. Ще я управлява Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, нравствен предстоятел на Англиканската черква. В Англия монархът е и глава на църквата, само че това има единствено церемониално значение.

По време на церемонията кралят ще постави клетва. Текстът й е направен през 1688 година, само че през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора да вземем за пример, по време на церемонията преди 70 години, се закле " да ръководи съгласно техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които господства Британската корона и да пази Англиканската черква ".

Но в тази гала ще има известна смяна. За първи път монархът ще произнесе на всеослушание къса молитва, представителите на други вероизповедания ще играят дейна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е оригиналност, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски езици.

После Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров трон от кестеново дърво от над 700 години. Под него се слага Камъкът на ориста, докаран при строги ограничения за сигурност от Единбургския палат и трансформирал се през вековете в знак на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, след това ще получи кралските атрибути - тога, сфера, скиптри, мечове. На главата му ще бъде сложена Короната на Св. Едуард Изповедник, а членовете на кралското семейство ще отдадат респект на монарха. По време на церемонията ще бъде коронясана и кралицата консорт Камила.

Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство ще е и отдаването на респект от народа към краля. По време на този детайл от церемонията Кентърбърийският архиепископ " ще призове всички доброжелателни хора в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат респект в сърцето си и мислите си на техния безспорен крал и бранител на всички ". Така би трябвало да протече коронацията, в случай че Чарлз не е решил да внесе радикални промени в нея.

Чарлз Трети и брачната половинка му ще потеглят с колесница на Коронационна върволица към Бъкингамския замък, придружавани от конвой от 4000 военни в парадни униформи. След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, с цел да приветства народа и да следи прехвръкване на самолети на Кралските военновъздушни сили.

Кои ще са високите посетители на церемонията

Над 2200 високопоставени посетители - държавни и държавни глави, членове на държавни управления, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически фамилии - са поканени за формалната част. Сред тях ще бъдат президентите на Франция и Германия -  Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, монарси от Испания, Дания, Нидерландия, Белгия, Швеция, Монако, Япония и Йордания.  Сред гостите ще има и 80 членове на Камарата на лордовете и на Камарата на общините на английския парламент. Поканени са и децата на кралицата консорт Камила - кулинарният критик Том Паркър Боулс и изкуствоведката Лора Лопес, както и първият брачен партньор на Камила - Андрю Паркър Боулс. Сред гостите, несъмнено, ще бъдат и английският министър председател Риши Сунак, и брачната половинка му Акшата Мурти. Съединени американски щати ще бъдат показани от първата дама Джил Байдън. Никога американски президент не е участвал на коронясване на английски монарх, тъй че в този момент никой не трябва да възприема отсъствието на Джо Байдън като демонстрация на разграничаване на Съединени американски щати от Англия.

Сред гостите в Уестминстърското абатство има и някои, които породиха дискусия. На първо място това е принц Хари, вторият наследник на Чарлз Трети и починалата принцеса Даяна, който избра да загърби кралските отговорности дружно със брачната половинка си Меган Маркъл и влезе неведнъж в борбата с кралското семейство. На церемонията Хари идва без брачната половинка си Меган, която английските медии по този начин и не съумяха да заобичат, а мнозина британци я укоряват, че е отдалечила Хари от околните му. 

Освен Меган Маркъл, на церемонията не е поканена Сара Фъргюсън, някогашната брачна половинка на принц Андрю, брата на Чарлз Трети, която известно назовават Фърги. Миналите гафове на Сара неведнъж поставяха кралското семейство в неловко състояние. Сега тя живее с Андрю в Уиндзорското имение.

Кои са основните фигури на коронацията

На първо място след Чарлз Трети и брачната половинка му Камила, които ще бъдат основните настоящи лица, другите значими фигури в церемонията са всички членове на английското кралско семейство. Всеки от тях е претрупан с избрана роля в церемонията, като се почне даже от мястото, на което всеки един от тях ще стои в Уестминстърското абатство. Сред тези членове са принц Уилям, първороден наследник на Чарлз Трети и принцеса Даяна и престолонаследник, и брачната половинка му принцеса Катрин. Трите им деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. За принц Джордж, който е на 9 години, даже има по-специална роля. Той ще бъде един от четиримата пажове на Чарлз Трети на церемонията. Сред пажовете на кралицата консорт пък са нейните три внучета - Гюс, Луи и Фреди и нейният праплеменник Артър.

Главна роля в церемонията ще има Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, предстоятел на Англиканската черква. Той ще води самата гала по коронацията. Уелби, който е някогашен кадър от петролната промишленост, към този момент показа, че има кошмари по отношение на церемонията, като да вземем за пример, че не може да откри короната тъкмо когато би трябвало да я сложи върху главата на краля.

Генерал-губернаторите, представляващи английската кралска корона в 14-те страни, на които английският крал е държавен глава, също ще имат водеща роля в церемонията. Заедно с министър председателите на тези страни те ще влязат първи в Уестминстърското абатство след представителите на другите вероизповедания.

Каква музика ще гарнира церемонията

По време на церемонията по коронацията ще звучат тържествени и добре познати църковни или типичен композиции, като " Свещеникът Задок ", основана от Хендел за коронацията на крал Джордж Втори. След това този химн се употребява при всяка коронация. Той звучи по време на помазването на краля. Но тази година фамозният композитор Андрю Лойд Уебър бе претрупан със задачата да композира и нов химн за церемонията, наименуван Make a Joyful Noise.

Вечерта на 7 май, в неделя, ще има огромен концерт в двора на Замъка Уиндзор в чест на новия крал, като в него ще вземат участие италианският тенор Андреа Бочели, пианистът Ланг Ланг, артистите Лайнъл Ричи и Кейти Пери. Много английски звезди, като Елтън Джон или Спайс гърлс, отклониха учтиво поканата на кралското семейство да вземат участие в концерта, което помрачи ненапълно събитието. Зрители на концерта ще бъдат 10 000 британци, определени посредством чоп. По време на концерта ще бъде отдадена респект на културното завещание на страната и на неговото разнообразие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР