Анализатори в областта на икономиката прогнозират през 2021 година ръст

...
Анализатори в областта на икономиката прогнозират през 2021 година ръст
Коментари Харесай

Прогнозират 21% ръст на фалитите в България

Анализатори в региона на стопанската система предвиждат през 2021 година растеж на банкрутите на компании в България с 21% спрямо 2019 година. Последствията върху фирмите и нарастването на банкрутите ще бъдат сходни на вълната от 2009-а, само че с разликата, че Covid-19 визира доста повече страни.

Дългите забавяния на заплащанията или огромният брой клиенти, които не заплащат в точния момент, може да докара до неплатежоспособност на фирмите.

Прогнозите са за 35% нарастване на фирмената неплатежоспособност в световен мащаб и резултат на доминото след пандемията, предвиждат правни специалисти, профилирани в областта на междуфирмената задлъжнялост.

Рискът от банкрути покрива съвсем всички браншове, изключително превоза, автомобилостроенето, туризма и първокласните артикули. Изключения вършат единствено фармацията и IT-сектора, където има по-голяма непоклатимост.

Анализите сочат, че в случай че през 2019 година бизнесът е чакал приблизително 60 дни, с цел да получи заплащане по осъществена договорка, то през 2020-а се чака да се стигне до 66 дни, а през 2021 година - до 68 дни. Това е срокът, в който действително се блокира оборотният капитал, което лимитира бизнеса да заделя повече запас за вложения, рационализация и развиване на нови артикули.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР