Анализатори от LeoLabs, компания за наблюдение на космически сателити, която

...
Анализатори от LeoLabs, компания за наблюдение на космически сателити, която
Коментари Харесай

Две огромни парчета космически боклук на метри от сблъсък в „най-лошия сценарий

Анализатори от LeoLabs, компания за наблюдаване на галактически спътници, която следи конфликти на орбитални парчета, споделиха, че по чудо се е избягнало сблъскване сред две огромни части парчета в космоса. Сблъсъкът сред остатъци от руска ракета и съветски боен спътник може да сътвори най-лошия сюжет, което значи, че могат да бъдат основани хиляди нови остатъци. И те съставляват забележителна опасност за транспортните средства, работещи в орбита.

Към 2023 година има хиляди части галактически боклуци в ниска околоземна орбита, които са изразходвани горни степени на галактически ракети и неработещи спътници. Въпреки че множеството от тези парчета не съставляват непосредствена опасност за жителите на Земята, тъй като те просто ще изгорят в атмосферата, за устройствата, работещи в космоса, в това число МКС, това е голям проблем.
 ракета Космос 3М  Снимка: Daily Mail
Според специалисти от LeoLabs, които наблюдават държанието на фрагментите от галактически боклуци в околоземното пространство, на височина от 950 до 1050 км над земната повърхнина има изключително рискова зона, пише Daily Mail. Районът съдържа голяма централизация на ракетни парчета и счупени спътници, които могат да се сблъскат, което води до доста повече фрагменти.

На 27 януари тази година точно в този район на космоса два огромни фрагмента от галактически боклуци заобиколиха по знамение конфликт:
Отработена степен на руската галактическа ракета Космос-3М, която Съюз на съветските социалистически републики стартира да изстрелва в космоса през 1967 г. След това Русия продължи да изстрелва същите ракети до 2009 г. Те са проектирани да изстрелват спътници и други потребни товари в ниска околоземна орбита.Вторият откъслек беше неработещ съветски шпионски сателит Космос 2361, изстрелян през 1998 г. Той е планиран да прихваща радиокомуникации и други данни.  спътник Космос 2361 Снимка: Daily Mail
И двата фрагмента галактически парчета летяха на доста близко разстояние един от различен, което беше единствено към 6 метра. Ако тези фрагменти се сблъскат, това би довело до появяването на хиляди нови парчета, което би представлявало непосредствена опасност за работещите транспортни средства в ниска околоземна орбита, споделят специалисти.

Анализаторите на LeoLabs считат, че в изключително рисковата галактическа зона над Земята, която беше упомената нагоре, в този момент има почти 160 отработени степени на руските ракети Космос-3М, както и същия брой потребни товари. И всички те могат да се сблъскат един с различен всеки миг. Според специалисти единствено през лятото на 2022 година са регистрирани 1400 доста близки прелитания на тези фрагменти един до различен.

Според Пентагона сега в космоса има почти 30 000 фрагмента от галактически боклуци, които се следят от военните. Но има хиляди други парчета, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат открити.
 конфликт, галактически боклуци, спътници Снимка: space.com
Според Европейската галактическа агенция хората са изстреляли близо 15 000 спътника в околоземна орбита от 1957 година насам, от които съвсем 10 000 към момента летят над Земята и 7 000 от тях към момента работят.

Общата маса на всички обекти от галактически боклуци, съгласно специалисти, е почти 10,5 хиляди тона. Смята се, че в допълнение към огромните парчета, към 130 милиона дребни фрагменти от галактически боклуци летят в космоса с размери от 1 мм до 1 см. Но учените считат, че множеството от тях не съставляват опасност за хората, а по-скоро заплашват работещите спътници и Международната галактическа станция.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР