Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Регулаторите сигурно са полудели

Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

Сделката за българските активи на ЧЕЗ от ден на ден наподобява прокълната. Какво друго пояснение може да се търси за:Или обяснението е неприятна прокоба, или по една или друга причина Комисия за защита на конкуренцията изборно се възползва от пълномощията си. С други думи, наподобява комисията се е отдалечила от замисъла, с който е основана, а точно - самостоятелен профилиран държавен орган.

При инспекцията на втория кандидат-купувач " Инерком България " заключението на регулатора е, че " е налице хоризонтално припокриване сред дейностите на [купувача Инерком България и сдруженията на ЧЕЗ] на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи [...и] договорката поражда и отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата, а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на снабдяване/доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи ".

Твърдението за хоризонтална интеграция е правилно, защото и двете компании са притежатели на фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), само че това по никакъв метод не може да ограничи конкуренцията, защото концентрацията на новата компания би била пренебрежимо дребна – 0,22% от всички конфигурирани мощности през 2017 година и 0,1% надлежно от производството и потреблението в страната. Още по-неубедително е да се приказва за отвесна интеграция, защото ЧЕЗ и сега е отвесно интегрирана група, т.е. смяна в това отношение няма. Същото се отнася и до " прибавянето " на ФЕЦ на Инерком към групата на ЧЕЗ, тъй като те са присъединени към мрежата на " Електроразпределение Юг ", която е част от групата на ЕВН.

Опасенията за вероятно придобиване на българските активи на ЧЕЗ от страна на " Еврохолд България " са свързани с бъдещи благоприятни условия за синергия сред активността на двете компании. От регулатора изясняват, че:
" Може основателно да се планува, че предприятията–търговци на електрическа сила от придобиваната група ще имат обезпечен, бърз и финансово преференциален достъп до изискуемите застрахователни полици като форма на гаранционно поръчителство за търговията с електрическа сила. По този метод новата група ще има доста конкурентно преимущество пред останалите участници на пазара на търговия на електрическа сила, осигурявайки си изначално осъществяването на гаранционните условия и на което преимущество останалите участници мъчно биха противостояли. "

От една страна, това е по този начин – опцията за даване на конкурентно преимущество, което би изкривило пазара, следва да бъде изследвана, само че по всичко проличава, че това можеше да бъде направено и в границите на актуалната предварителна инспекция. От друга страна, делът на сдруженията в групата на ЧЕЗ на пазара на едро на електрическа сила по свободно контрактувани цени е сред 10 и 25%. С други думи Комисия за защита на конкуренцията е обезпокоена, че групата има " водещи позиции " на пазара и при достъп до на ниска цена и бързо финансиране, под формата на гаранционно поръчителство, това може да изкриви самия пазар.

Същевременно, Българският енергиен холдинг (БЕХ) също е отвесно интегрирана група[1] – включва произвеждане, транспорт, търговия и социална доставка на електрическа сила. Освен това, в границите на групата има и хоризонтална интеграция[2], защото холдингът е притежател на АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 и Националната електрическа компания (НЕК). Резултатът от това е, че БЕХ има господстваща позиция на свободния пазар на електрическа сила:
Казано по различен метод Комисия за защита на конкуренцията се тормози, че в случай че търговец с пазарен дял от 10-25% получи бърза и евтина застраховка-гаранция, това може да изкриви пазара и да ограничи конкуренцията, само че господстващото състояние на пазара на БЕХ, който е с пазарен дял сред 60 и 93% на обособените сегменти, наподобява, че не е проблем. Самият регулатор смята пазарите на търговия с електрическа сила за " чувствителни ", само че не се трогва от непрекъснатото напрежение към тях, за което сме писали не един път, както и поредицата почнали, само че незавършени, инспекции от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Последният образец в тази посока идва от Асоциация свободен енергиен пазар, която обръща внимание за неналичието на дълготрайни артикули с интервал на доставка 2020 година, с което се основава неестествен недостиг на пазара.
Друга специфичност на търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени е, че съгласно член 100, алинея 4 от Закона за енергетиката от началото на 2018 година за производителите с конфигурирана мощ не по-малка от 1 МВт тя се прави само на проведен борсов пазар. Според член 19 от Закона за конкуренцията това обезпечава монополно състояние на самия борсов оператор на електрическа сила, който до 8 октомври 2019 година работи без каквато и да било регулация.

Последните промени в ЗЕ вменяват на КЕВР да утвърждава разпоредбите за работа на проведения борсов пазар. Законът обаче не споделя нищо за цените на борсата, а Комисия за защита на конкуренцията обръща внимание, че " като преграда за нахлуване на пазара [] може да се дефинира заплащането на такси, даването на гаранционни обезпечения, поддържането и обновяването на финансови предели ". Освен това, съгласно член 36ж, алинея 3 от ЗЕ сдруженията в бранша, в това число търговци, са длъжни да дават поръчителство за дължимите от тях вноски към Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Вместо Комисия за защита на конкуренцията да направи оценка дали тези бариери за нахлуване на пазара са несъразмерни и лимитират конкуренцията, поради " чувствителността " му, съгласно думите на регулатора, тя си измисля какви ли не други занимания. Проблемите на пазара са явни от години, само че регулаторите вземат отношение единствено по нови покупко-продажби и си затварят очите за всичко заварено и всичко, което е обвързвано с държавната благосъстоятелност. Всичко това отдалечава регулаторите от замисъла, с който са основани: Комисия за защита на конкуренцията – да пази конкуренцията, и КЕВР – да откри баланс сред ползите на фирмите в бранша и потребителите, както и обрича работата на пазара на корупция и липса на успеваемост.
[1] Според § 1, т. 3а, писмен знак " а " от Закона за енергетиката " електроенергийно дружество или група електроенергийни предприятия, за които едно и също лице или лица са оправомощени, директно или непряко, да упражняват надзор и в което предприятието или групата предприятия извършват минимум една от дейностите по транспорт или систематизиране и минимум една от дейностите по произвеждане или доставка на електрическа енергия "
[2] В своето решение Комисия за защита на конкуренцията обръща внимание, че " в Европейската теория се приема, че спрямо хоризонталните сливания, нормално нехоризонталните е по-малко евентуално да попречват съществено ефикасната конкуренция, доколкото не се реализират сред директни съперници и не води автоматизирано до понижаване броя на пазарните участници "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР