Анализа на Wi-Fi мрежа не е сред най-лесните неща, които

...
Анализа на Wi-Fi мрежа не е сред най-лесните неща, които
Коментари Харесай

Безплатни инструменти за анализиране на Wi-Fi мрежи

Анализа на Wi-Fi мрежа не е измежду най-лесните неща, които бихте могли да извършите, само че с безплатните принадлежности, които ще посочим в идващите редове, може да се трансформира в детска игра.

Всеки от долуизброените принадлежности дава базови данни за безжичната мрежа: SSID-та, мощ на сигнала, канали, MAC адреси и статус на сигурността. Някои от тях, даже могат да разобличават " скрити " или неизлъчвани SSID-та (service set identifier – главното име асоциирано с 802.11 wireless local area network или WLAN), да демонстрират равнище на шума, или да споделят статистика обвързвана с успешно/неуспешно трансферираните пакети по мрежата. Два от инструментите включват благоприятни условия за кракване на Wi-Fi пароли.

Acrylic Wi-Fi (Windows)

Acrylic Wi-Fi Home е Wi-Fi скенер, който е опростена и безвъзмездна версия на професионалния Acrylic Wi-Fi. Интерфейса е понятен и демонстрира лист от SSID-та дружно с детайлите им. Друг вид информация, която дава са dBm стойностите (сила на сигнала изразена от 0 до -100, като " 0 " е допустимо най-хубавия сигнал) за RSSI (Received Signal Strength Indication), може да именува 802.11 стандарта (включително 802.11ac), разпознава по-големи мрежи и разпознава другите канали. Тъй като е безвъзмездна версия, не може да разкрива скритите SSID-та, само че демонстрира какво знае мрежата за тях.

Cain & Abel (Windows)

Този инструмент е с широкоспектърна устременост. От една страна възвръща пароли, от друга има дарба да краква пароли. Също по този начин може напълно сполучливо да проучва Wi-Fi мрежа. С концепцията да е допустимо най-опростен, софтуера не дава графики и таблици. Не може да засича 802.11ac стандарта, както и не го бива с разбора на каналите.

Ekahau HeatMapper (Windows)

Както подсказва името, това е програмен продукт за картографиране на мрежи. HeatMapper в действителност, е безплатната версия на Wi-Fi Site and Survey Planner на Ekahau. Предоставя атрактивна графика на покритието и дава информация за настройките по сигурността на засечените Wi-Fi мрежи. Спокойно проучва a/b/g/n мрежи, само че има известни усложнения с 802.11ac.

Homedale (Windows)

Homedale е релативно простоват и преносим Windows-базиран скенер с опция за включване на интерфейс с команден ред. Освен, че дава данни за мощ на сигнала и главно инфо за мрежата, също по този начин поддържа GPS и други типове геозасичане. В интерес на истината, Homedale наподобява повече като табулиран диалогов прозорец, в сравнение с като жизнерадостен програмен продукт, само че ще ви свърши добра работа.

LizardSystems Wi-Fi Scanner (Windows)

LizardSystems предлага безвъзмездна версия на техния Wi-Fi Scanner, в случай че не е за комерсиална приложимост. Интересното е, че и двете версия покриват безусловно идентични функционалности и настройки. Освен очевидния Wi-Fi скенер, програмата дава страховит разбор на данните, стига да сте подготвени да отделите времето да се заровите в инфото. Освен, че поддържа всички версии на 802.11 стандарта, разкрива и множеството канали, които се употребяват от SSID-тата.

Wireless Diagnostics (macOS Lion и нагоре )

В macOS Mountain Lion v10.8.4 и нагоре, Apple дават вграден и изцяло безвъзмезден инструмент за разбор на мрежи, който с изключение на, че е скенер, също по този начин може да поправя проблеми свързани с Wi-Fi. Нарича се Wireless Diagnostics и можете да стигнете до него, като задържите Option клавиша, кликнете на Wi-Fi статус иконата в меню лентата, а по-късно изберете Open Wireless Diagnostics (ще би трябвало да въведете потребителско име и парола).

NetSpot (Windows и macOS)

Това е единствения инструмент в листата ни, който поддържа както Windows, по този начин и macOS. В основата си е Wi-Fi скенер, само че има и алтернатива за картографиране и следене на мрежа. Интерфейса му е минималистичен и понятен, като данните за SSID-тата са ясно изразени на главния екран. Нивата на сигнала са показани в отрицателни dBm стойности и процентово съответствие. Уви, NetSpot не може да разпознава скрити мрежи.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР